DR. POLT PÉTER

Teljes szövegű keresés

DR. POLT PÉTER
DR. POLT PÉTER legfőbb ügyész: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Előrebocsátom, hogy idő hiányában nem tudok kitérni mindarra, amit a Budapesti Rendőr-főkapitányságon 119-159/98. ügyszám alatt folyamatban volt, Kaya Ibrahim ügynéven ismert eljárásról - korábbi parlamenti interpelláció következtében egyébként - az alkotmányügyi bizottság előtt, amely a munkáját mind a napig nem fejezte be, elmondtam.
Képviselő úr maga is utal arra, hogy 2002 tavaszán, amikor egy másik sajtóorgánum Weisz József tevékenységét firtatta, az erre alapozott feljelentés nyomán részben bűncselekmény hiányában, részben büntethetőségi akadály, nevezetesen, elévülés miatt az ügy érdemében nyomozás nem indulhatott. Szeretném hangsúlyozni azt, hogy ott Weisz József cselekményeiről volt szó, a feljelentésben és a határozatban is.
Képviselő úr hiányolja Kaya Ibrahim és Schlecht Csaba szembesítésének elmaradását. Ezzel összefüggésben viszont arra hívnám fel képviselő úr figyelmét, hogy a büntetőeljárási törvény előírásai szerint szembesítést csak egyes vallomások ellentmondásainak feloldása érdekében lehet elvégezni. Mivel Schlecht Csaba az eljárásban nem tett vallomást (Derültség a kormánypártok soraiban.), ezért ilyen szembesítésre nyilvánvalóan a törvény szerint nem kerülhetett sor.
Konkrét kérdésével kapcsolatban tájékoztatom képviselő urat arról, hogy a BRFK az ön által említett napilapban megjelent cikk alapján a napokban előterjesztést tett arra, hogy a Fővárosi Főügyészség rendelje el a nyomozás további folytatását, mivel az újságban megjelent írás új információkat és körülményeket tartalmaz. A téves rendőrségi előterjesztéssel ellentétben azonban jelen esetben csak a nyomozási bíró és csak indokolt indítvány alapján rendelhet el újabb nyomozást. Ezért a mai napon a Fővárosi Főügyészség felhívta a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, részletesen indokolja meg, hogy az újságcikkben hivatkozott kijelentéseknek mely bűncselekményekben milyen jogi revelanciája van, ezek mennyiben tekinthetők újnak és másnak, mint a megszüntető határozatokban hivatkozott tények és érvek.
Ennek a dokumentumnak az elkészülte után lesz az ügyész olyan helyzetben, hogy dönthessen, lehet-e megalapozott indítványt tenni a nyomozási bíróhoz. Addig képviselő úr szíves türelmét kérem.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem