MÉCS IMRE

Teljes szövegű keresés

MÉCS IMRE
MÉCS IMRE (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Ezt a törvényjavaslatot az átszervezés kényszere szülte, és ahogy itt már elmondták a bizottsági előadók, humánus megfontolások. Egyrészt az igen jelentős átszervezés következtében nem lehet betartani azt a követendő szabályt, hogy a beosztások és a rendfokozatok összhangban legyenek egymással. Meg kell jegyeznem, hogy korábban sem volt meg a teljes összhang, de azt tapasztaltuk a NATO hadseregeinél, hogy igen következetesen és szigorúan betartják a beosztások és a rendfokozatok harmóniáját.
Egy ilyen átszervezésnél, különösen kis hadsereg esetében, és még inkább azt figyelembe véve, hogy csökken a honvédség létszáma, továbbá más szerkezeti struktúra alakul ki, igen sok esetben lehetetlenné válik ennek a célkitűzésnek a megvalósítása, illetve csak úgy lehetne megvalósítani, ha merev és nem humánus megoldásokat használnának. Ugyanakkor igen sok jól kiképzett tisztje van a Magyar Honvédségnek, illetve személyi állományában nagyon sok jó képzettségű személy van, akikre valamilyen formában előbb vagy utóbb számít a Magyar Honvédség. Egy átmeneti időt kell most kezelnünk, egy tranziens állapotot, amíg beáll a kívánt helyzet, amikor már tervszerűen lehet föltölteni a különböző beosztásokat, illetve a cseréket végezni. Ebben az esetben létrehozható az a harmonikus helyzet, amikor a rendfokozatok és a beosztások között megvan az összhang.
(Az elnöki széket dr. Dávid Ibolya, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
A törvényjavaslat tehát erre az átmeneti időre lehetővé teszi azt egyrészt, hogy a nyugdíj előtt három évvel álló hivatásos állománybeli személyek rendelkezési állományba kerüljenek. Ez nem jelenti azt, hogy nem végeznek hasznos munkát, és nem látnak el feladatokat, hanem nem konkrét beosztásokhoz kötötten használják a szaktudásukat, munkájukat.
A másik dolog, hogy átmenetileg megoldást jelent az, ha valaki ragaszkodik az állomáshelyéhez, tehát éppen a családja miatt nem tud elköltözni, vagy más szempontból nincs lehetőség arra, hogy rendfokozatának megfelelő beosztást kapjon, akkor legfeljebb két rendfokozattal alacsonyabb beosztást is elláthat. Onnan bármikor áthelyezhető, illetve rendfokozatának megfelelő munkakörbe helyezhető a későbbiek folyamán.
Ez rugalmasságot ad a Honvédelmi Minisztériumnak és a Magyar Honvédség vezetőinek arra, hogy illesszék ezt a nehéz problémát, és főként ne kelljen munkanélkülivé válnia a Magyar Honvédség személyi állománya tagjának, illetve a szaktudásukat föl lehessen használni.
Ezért mindezek alapján a Szabad Demokraták Szövetsége és jómagam is elfogadásra javaslom ezt a törvényjavaslatot, hiszen ezzel egy rugalmas elemet viszünk az átalakításba, amely ugyanakkor a humanitást is szolgálja.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem