KÖRÖMI ATTILA

Teljes szövegű keresés

KÖRÖMI ATTILA
KÖRÖMI ATTILA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony, és köszönöm a türelmét. Tisztelt Országgyűlés! Nyitray András képviselőtársam világosan elmondta, milyen fenntartásaink vannak az előttünk fekvő törvénymódosításról szóló törvényjavaslattal kapcsolatban. Én az általa elmondottakat egy másik irányból is szeretném megvilágítani, ez pedig a nagyon sokat hangsúlyozott 61/2000. országgyűlési határozat jelentősége.
Az előző hetekben - szintén honvédelmi tárgyú vitákban - többször idéztük a polgári kormány által előterjesztett és az Országgyűlés által jóváhagyott országgyűlési határozat jelentőségét. Általában kevés idő van arra, hogy kifejtsük ennek pontos értelmét, én most ennek a törvényjavaslatnak a kapcsán szeretném legalább e vonatkozásban megtenni.
Annak a jelentősége annak volt betudható, hogy azt az országgyűlési határozatot az akkori és a jelenlegi két nagy párt támogatta, akkor támogatta a Fidesz-Magyar Polgári Párt, a Magyar Demokrata Fórum, a Kisgazdapárt, a Magyar Szocialista Párt; nem emlékszem, hogy az SZDSZ és a MIÉP közül melyik támogatta, de egy a lényeg, hogy a szocialisták támogatták, és gyakorlatilag egészen ezen országgyűlési határozati javaslat elfogadásáig joggal érezhették a katonai pályán dolgozók és hivatásukat gyakorlók, hogy ha nincs közmegegyezés a honvédelmi kérdésekben, akkor ők a kormányváltásoknak örökös vesztesei lehetnek. Miután az akkori kormánykoalíció és az ellenzék legnagyobb pártja, a szocialisták is elfogadták azt a határozati javaslatot, megindulhatott a toborzás, és a toborzás, amely addig sikertelennek volt mondható, hirtelen lendületet vett, és Magyarországon voltak olyan dandárok, amelyek gyakorlatilag nagyon rövid időn belül csaknem száz százalékra fel tudták tölteni a szerződéses állomány számára megnyitott tiszthelyettesi helyeket.
(19.50)
Sőt, voltak olyan dandárok, ahol a föltöltés után sorban álltak, egy-egy helyre heten-nyolcan jelentkeztek, lehetett válogatni. Ahol ez nem sikerült, ott is jelentős föltöltöttséget értek el azért, mert azt mondták a katonák - tudjuk saját példánkból, beszélgetve velük -, hogy miután a Fidesz is, és az MSZP is, az előző kormánykoalíció pártjai, a Fidesz, az MDF, a Kisgazdapárt és az MSZP is támogatta, joggal bízhatnak abban, hogy a 2002-es tavaszi választás után az akkori választási eredmények kimenetelétől függetlenül ez a haderőreform, vagyis a kifelé vagy fölfelé elv folytatódni fog. Ez katonaemberek számára érthető, kifelé, civil emberek számára talán kicsi keménynek tűnik, tehát vagy fölfelé lehet haladni a ranglétrán, vagy pedig, aki nem tud fölfelé haladni, leépítésre kerül a katonákon belül. Hozzárendelt az akkori kormány egy jelentős szociálpolitikai és segítő csomagot azért, mert így lehet megszüntetni a rendfokozatok és a beosztások közötti ellentmondásokat.
Magyarul: sok a tábornok, sok a tiszt, kevés a tiszthelyettes, tiszthelyettesi beosztásokat is látnak el nem odavaló rendfokozattal, azaz nagy keveredés volt a pályán, és gyakorlatilag így lehetett volna rendet vágni, hogy mindenki a rendfokozatának megfelelő beosztásba kerüljön úgy, hogy a honvédség is ütőképessé váljon.
Nyitray András szavai itt nyernek értelmet - ha mondhatom ilyen hangzatos szavakkal -, hogy a 61/2000-es határozatban bízva elindult a toborzás, elindult a beosztások és a rendfokozatok közötti lassú tisztulás, és akkor jött az új kormány, és meghirdetett egy virtuális haderőreformot, amelyet egyébként országgyűlési határozattal nem is hagyatott jóvá. Miután látta, hogy az általa meghirdetett haderőreformnak az lesz a következménye, hogy példátlan mértékű leépítés előtt áll a Magyar Honvédség, meghozták ezeket a döntéseket, és hirtelen megijedtek a feladattól, mert azt látták, hogy több ezer embert, tiszteket, tiszthelyetteseket kell elbocsátani a honvédség állományából, és megijedve a feladattól megpróbáltak egy szociálpolitikai köntösbe bújtatott - ami nyilván azokon segíteni fog, akik majd kárvallottjai lesznek a leépítésnek - megoldást elénk tenni. Generáltak az általuk meghirdetett honvédelmi leépítéssel egy problémát, és elénk tesznek egy újat. Magyarul: nemhogy tisztulna a rendfokozatok és a beosztások közötti káosz, hanem miután ott tartanak egyébként elbocsátásra szánt katonatiszteket és tiszthelyetteseket, még inkább nőni fog ez a káosz, és a hadseregen, a honvédségen belül ez bizony rossz vért is szülhet.
Ezért az álláspontunk az, hogy ezt a törvényjavaslatot nem tudjuk támogatni. Azonban kétségtelen, hogy azokon segíteni próbál ezzel a kormány, akiket majd elbocsátanak. Hogy az a segítség valóban segítség lesz-e számukra, vagy pedig egy új, megoldhatatlan élethelyzetet állít elő, ezt még nem tudjuk. Ezért - mint ahogy Nyitray képviselő úr is mondta - a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség úgy gondolja, hogy tartózkodni fog ennek a javaslatnak az elfogadásakor.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem