IVÁNCSIK IMRE

Teljes szövegű keresés

IVÁNCSIK IMRE
IVÁNCSIK IMRE honvédelmi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! A Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény módosításáról szóló T/6230. számú törvényjavaslat meghatározó jelentőségű a védelmi felülvizsgálatot követően létrejövő, átszervezett Magyar Honvédség személyi állománya szempontjából.
Mint az közismert, a haderő-átalakítás egyik kiemelt célja, hogy az egyes katonai szervezetek megszüntetésével, illetve átszervezésével is járó átalakítás a jól felkészült személyi állomány megtartását biztosítva valósuljon meg. A jelen módosítás célja, hogy a minőségi követelményeknek megfelelő személyi állomány perspektivikusan biztosítható legyen.
A Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény elfogadása idején a rendfokozatok és a beosztások összekapcsolására irányult, egyes részletekben 2003, illetve 2006 végéig felmentéseket engedélyezett. A törvény tehát egy kötött előmeneteli rendszert hozott létre, amelynek működése a katonai szervezetrendszer változatlanságát igényli.
A jelen módosítás - nem érintve a rendszer lényegét - az átmeneti időre szóló szabályok érvényesülésének időbeli és tartalmi kiterjesztésével a katonai szervezetek átszervezéséből adódó személyügyi követelmények adminisztratív akadályainak lebontására irányul. A törvényjavaslat ugyanis két új lehetőséget iktat be a meglévő szabályok közé. Az átszervezésben érintett katonai szervezetek állománya - beleegyezés esetén - a jelenleginél tovább lesz rendelkezési állományban tartható, ahonnan az eseti katonai feladatokra ezek igénybe vehetők. Ezen túl az alacsonyabb beosztást átmenetileg felvállalók esetében lehetővé válik a rendszeresített rendfokozatnál magasabb viselt rendfokozattal való szolgálatteljesítés. Mindez a haderőreformot kísérő, a foglalkoztatási feszültségek oldását szolgáló humánprogram része: az érintett állomány nem kényszerül felmentéssel a szolgálati viszonyának megszüntetésére, illetve a Magyar Honvédség későbbiekben létrejövő alakulatainak kiképzett és tapasztalt személyi állománya is előzetesen biztosítható lesz.
Tisztelt Képviselőtársaim! A T/6230. számú törvényjavaslat újdonsága, hogy a kormányzat soron kívüli törvénymódosítást kezdeményezett annak érdekében, hogy az új haderőszerkezet kialakításával közvetlenül érintett hivatásos katonák helyzetét a tényleges átszervezések megkezdésének időpontjáig új alternatívák beiktatásával könnyítse. A követelményeknek megfelelő katonáknak, ha beosztásuk megszűnik, de átmenetileg kedvezőtlenebb kondíciókkal a rendszeren belül maradást vállalják, az új, kedvezményes áthelyezési szabály biztosítja a későbbiekben a rendfokozatnak megfelelő beosztásba helyezés lehetőségét. Átmeneti áldozatért tehát a Magyar Honvédség foglalkoztatási biztonságot és távlati karrierlehetőséget nyújt.
Kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy az átszervezésben érintett állomány megtartását célzó törvényjavaslatot szíveskedjenek támogatni.
Köszönöm, elnök úr. (Szórványos taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem