DR. CSICSAY CLAUDIUS IVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. CSICSAY CLAUDIUS IVÁN
DR. CSICSAY CLAUDIUS IVÁN, a honvédelmi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A honvédelmi bizottság november 5-én tárgyalta a T/6230. számú törvényjavaslatot a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény módosításáról.
A bizottsági vitában a többség egyetértett azzal, hogy a Magyar Honvédség 2004 és 2013 közötti időszakra vonatkozó átalakításának és új szervezeti struktúrájának kialakításáról szóló kormányhatározat egyik kiemelt humánpolitikai célja, hogy a haderő-átalakítás során a jól felkészült és perspektivikus személyi állomány megtartását biztosítsa. Ennek érdekében a törvényjavaslat rendelkezik arról, hogy közvetlenül a nyugdíj előtt addig, illetve akinek beosztása ugyancsak létszámcsökkentés vagy átszervezés miatt szűnt meg, de más beosztásba tervezett legfeljebb három évig, rendelkezési állományba helyezhető, illetve helyezendő; illetve 2005 végéig kettővel alacsonyabb rendfokozatú beosztásba helyezhető, illetve határidő nélkül rendfokozatának megfelelő beosztásba visszahelyezhető.
A törvényjavaslat egyik deklarált célja tehát a fiatalok védelme, a másik a méltányosság az idősebbekkel kapcsolatban. Az említett kormányhatározat ugyanis előírta a tárca számára, hogy az átalakítást humánusan és perspektivikusan kell megvalósítani. Az átszervezések során elképzelhető, hogy katonai szervezetek tervszerű ütemben szűnnek meg, és az ezeket felváltó katonai szervezetek később jönnek létre. Ezen átmeneti időszak kezelésére tartalmazza a javaslat a három évre megnyújtott rendelkezési állományban tartást. A javaslat tehát arra irányul, hogy akiket az átszervezések érintenek, ne kelljen egy döntést azonnal meghozniuk, hanem értelemszerűen a beleegyezésükkel, egy elnyújtott időszak alatt vagy rendelkezési állományba helyezéssel, vagy átmenetileg az előmenetelben visszalépéssel, mondjuk, két év múlva az eredeti beosztásuknak megfelelő szintre kerüljenek. Természetesen a 270. § szerinti átmeneti szabály kizárólag az áthelyezésre vonatkozik, ettől független kategória a magasabb beosztásba kinevezés.
A törvényjavaslattal kapcsolatban hatásvizsgálatok történtek - mint azt az előterjesztő elmondta a bizottsági ülésen - a védelmi felülvizsgálat keretén belül. A módosítás költségvetési többletigénnyel nem jár, tekintettel arra, hogy az átszervezések időszakában valószínűleg a Magyar Honvédség rendszeresített létszáma változatlan marad.
A bizottsági többség támogatja a törvényjavaslatot, mert 1. humánus a törvényjavaslat, és ad egy lehetőséget azoknak a katonáknak, akik nyugdíj előtt állnak, és esetleg megszűnik a beosztásuk; 2. perspektivikus is, hiszen ha egy fiatal tisztnek, tiszthelyettesnek megszűnik a beosztása, akkor lehetőséget ad, hogy a védelmi felülvizsgálat után egy újraszerveződő hadseregben egy hároméves moratóriummal még el tudjon helyezkedni.
(19.20)
Ez arra ösztönzi a katonákat, hogy maradjanak továbbra is a hadsereg kötelékében. A rendelkezési állomány pedig tulajdonképpen hasznos része a hadseregnek, azon egyszerű oknál fogva, mert mindig vannak olyan feladatok, amelyek a rendelkezési állományból oldhatók meg.
A törvényjavaslat természetesen egyeztetve lett az érdekképviseletekkel is.
A honvédelmi bizottság 8 igen szavazattal, 6 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak tartja a törvényjavaslatot, és támogatja annak elfogadását.
Köszönöm. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem