BALSAY ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

BALSAY ISTVÁN
BALSAY ISTVÁN, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! A foglalkoztatási bizottságban 12 igen mellett az ellenzéki képviselők 10 nem szavazattal az ellen tettek észrevételt, hogy e folyamatban tartósan, több alkalommal előirányzott reform közepén, visszamenőleges hatállyal a honvédelmi tárca előkészítésében olyan előterjesztés születik, amely álhumánus, és nemcsak a szerződéses és hivatásos állományból bocsát el életüket is feláldozni képes katonákat, hanem családtagjaikat is folyamatosan immár közel három-négy-öt-hat éve olyan helyzetbe hozza, amelyhez alkalmazkodni nem lehet.
(19.30)
Az elmúlt években, folyamatos felülvizsgálatokat követően több, a honvédelemre szerződött és a honvédelemre esküdött tiszt került olyan helyzetbe, hogy családjától távol, más szolgálati helyeken teljesít feladatot, amelyeket most megszüntetnek. Alkotmányos eljárás-e az, vetődött fel a bizottság ülésén, hogy a már eldöntött, és korábban életpályával, előmenetellel, biztonsággal hitegetett emberekkel, tisztekkel, szerződéses állományúakkal menet közben közlik a feltételeket? Számtalan szerződés, számtalan gyermek, feleség, ház, lakás, család megoldásra vár. Olyan megoldást kell találni, amelyben ezek az emberek nem egy folyamatos átszervezés eredményeképpen kerülnek ki a rendszerből, hanem lehetőség nyílik életük, életvitelük továbbfolytatására.
Ahhoz hasonlította több képviselő ezt, bár a magyar labdarúgó-bajnokságban ez időnként megtörténik, mintha a bajnokság kiírását követően történnének döntések, hogy ki az első, ki a második, ki a harmadik. Menet közben változtatni a szabályokon, amikor szerződések már megköttettek, nem korrekt. Ezért 10 ellenszavazattal a foglalkoztatási bizottságban, kifejezetten a családtagokra, hozzátartozókra és azokra a szerződéses állományúakra és hivatásos tisztekre tekintettel, akiknek korábban a polgári kormány életpályát, előmenetelt, biztonságot hirdetett meg, nemmel szavaztunk. Ezt az álláspontunkat fenntartjuk, és alkotmányossági vizsgálatot is kérünk, hogy a tárca végezze el a menet közben végzett módosított szabályozásoknak, döntéseknek megfelelően.
Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem