KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF
KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! A Medgyessy-kormány hatalomra kerülésekor a termőföldről szóló 1994. évi LV. törvényt elsők közt módosította. A módosítással a termőföld vásárlásánál és bérlésénél elsőbbséget biztosított a földbérlőknek, a helyben lakókkal és a családi gazdálkodókkal szemben, ugyanakkor szigorította a földvásárlást elősegítő támogatásokat is. Ezekkel az intézkedésekkel sikerült meggyengíteni a már működő 17 ezer családi gazdaságot, amelyek már közel egymillió hektáron gazdálkodtak, és átlagos birtokméretük 50 hektár fölött volt.
A bizonytalanság és a családi gazdaságok ilyen módon történő háttérbe szorítása nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy már tavasszal csőd közeli helyzetbe került a magyar mezőgazdaság. A sertés-, a baromfi-, a szarvasmarha-, a tej- és a növénytermesztési ágazatok katasztrofális helyzetben vannak az EU-csatlakozásunk előtt néhány hónappal.
A T/5063. számú törvényjavaslat - mint már hallottuk Turi-Kovács Béla képviselőtársamtól - azt kívánja elősegíteni, hogy a termőföld vásárlásakor és bérlésekor a családi gazdálkodók és a helyben lakók, valamint a mezőgazdasághoz élethivatásszerűen kötődő személyek előnyt élvezzenek a jelenlegi bérlőkkel szemben, és ne bérmunkásként alkalmazzák őket. Erre nagyon jó példa a választókörzetemhez tartozó Sellye. Az ottani sajtüzem tervezett bezárása után 50 bérmunkás kerül az utcára abban a kistérségben, ahol a munkanélküliség most is 30 százalék felett van (Dr. Magda Sándor: Mi köze a földhöz?), földvásárlásra a jelenlegi törvény szerint ugyanis esélyük sincs, mások gazdálkodnak a település földjein. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Ezúton kérem képviselőtársaimat, valljanak színt (Dr. Magda Sándor: Idő!), az igen megnyomásával a vidék megmentése vagy a nem megnyomásával annak elsorvasztása mellett.
Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps az ellenzék soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem