KISS PÉTER

Teljes szövegű keresés

KISS PÉTER
KISS PÉTER foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Sajnos, az ön által említett probléma nem egyedi. A forrás most nem, vagy csak töredékesen áll rendelkezésre a Munkaerő-piaci Alapban, nemcsak a képzéseknél, hanem így van ez az aktív támogatások többi részével, zömében a közhasznú munkával is.
Ez nagy baj. Ezért kezdeményeztem az előző válaszomban is jelzett módon a Munkaerő-piaci Alap irányító testülete soron kívüli ülésének holnapra történő összehívását. Ezen segíteni akarunk; segíteni azért, mert a képzés évente a munkaerő-piaci képzés keretében, mintegy 10 milliárd forintos összeggel, majd' százezer embernek segít abban, hogy újra visszanyerje munkaerő-piaci esélyét, hogy ha átmenetileg is, de támogatásban részesülhessen. Közülük - és ez a képzések hatékonyságát jelzi - minden második, aki a képzést követő három hónap múlva már állásba tudott helyezkedni, vagy aki egy elbizonytalanodó munkaügyi helyzetben képes megtartani az állását.
Megerősítem: nemcsak a szociális, egészségügyi szféra területén, hanem általában a magyar munkaerőpiacon kulcsfontosságú az emberek képzése. Hiszen köztudomású, hogy Magyarországot a térség országai közül az emberi erőforrás minősége, képzettsége, kultúrája, tudása emelte ki, egyik magyarázataként annak, hogy miért jött ide a legtöbb működő tőke a '90-es évek elejétől kezdődően, arányait tekintve. Hogy ezt a térségi előnyünket fenntartani legyünk képesek, ehhez újbóli kezdeményezésekre van szükség a felnőttképzés területén.
Itt jelentem be, hogy az új kormány létre kívánja hozni az egész életen át való tanulás, tehát az új felnőttképzés új intézményrendszerét, amelyben számítunk a civil kezdeményezésekre, a piac szereplőire, de elsősorban a munkavállalók és a munkaadók érdekképviseleteire is, minden ágazat segítő támogatására, így a szociális és egészségügyi szféra közreműködőire is.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem