DR. NÉMETH IMRE

Teljes szövegű keresés

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az első száz napra tett ígéreteit a Medgyessy-kormány betűről betűre be fogja tartani, még akkor is, ha a leköszönő kormány tudatosan olyan költségvetési helyzetet igyekezett teremteni, hogy túlköltekezésével ezt megakadályozza.
Le kell szögeznem, hogy a szőlőtermelők és a borelőállítók jövedéki törvény alá rendelésének módjával a törvény megszületésekor sem értettünk egyet, azt a korábbi kormánypártok erőltették át a parlamenten.
A rendkívül bonyolult és értelmetlen nyilvántartási rendszer tarthatatlanságát a gyakorlat bizonyította. A szőlőtermelők adminisztratív megnyomorítása és zaklatása nem eredményezte a borhamisítás, valamint a kereskedelemben lévő számla nélküli bor arányának csökkenését. A piac nem tisztult, a termelői árak emelkedéséről sem beszélhetünk, amely természetes fokmérője a hamis borok visszaszorulásának.
A jövedéki törvény tárgya a bor, ezért a szőlőtermelőket ki fogjuk venni a jövedéki törvény hatálya alól. Adminisztrációs kötelezettségeiket módosítjuk, regisztrációjukat egyébként is a hegyközségi szervezetek látják el, ezt követően is feléjük kell teljesíteni ezt a kötelezettséget.
Megítélésem szerint meg kell szüntetni a szőlő szállítására vonatkozó bizonylatolási kötelezettséget, valamint az adómentes bor szállítására vonatkozó bejelentési kötelezettséget is. Meg kell szüntetni továbbá a nem jövedéki termékeket előállító szőlőtermelők pénzügyőrségi felügyeletét.
A vámhatóság a borelőállítók ellenőrzése kapcsán a szőlőszármazási okmányok eredetét, hitelességét és a kötelezettség teljesítését ellenőrizheti, de a hegyközségektől kell erre adatokat kérni. Sort kerítünk az egyszerűsített boradóraktárak adminisztrációs kötelezettségének enyhítésére is, az éves elszámolási, bevallási és adófizetési kötelezettséget szándékunkban áll előírni az ennél lényegesen sűrűbb elszámolás helyett.
A boradóraktáraknál sem indokolt a havi készletnyilvántartás, -zárás fenntartása, az ezzel járó adminisztrációs feladatok ugyanis nem állnak arányban az eredménnyel, ezért negyedéves elszámolási rendszert javaslunk bevezetni.
A szőlőterülettel nem rendelkező állampolgárok számára is lehetővé kívánjuk tenni, hogy vásárolt szőlőből is készíthessenek szőlőbort az adómentes mennyiség 25 százalékáig, természetesen saját használatra. Továbbá meg vagyunk győződve arról, hogy a borturizmus elősegítése érdekében is további könnyítő intézkedéseket kell meghozni.
Kérem válaszom szíves elfogadását. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)
(10.40)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem