DR. LÁSZLÓ CSABA

Teljes szövegű keresés

DR. LÁSZLÓ CSABA
DR. LÁSZLÓ CSABA pénzügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Köszönöm a kérdést, mert így részleteiben kifejthetjük az ezzel kapcsolatos elképzeléseinket. Nagyon pontos volt az a helyzetleírás, amit a tisztelt képviselő úr adott a tőzsde helyzetéről. Sajnos az elmúlt négy évben töredékére csökkent a tőzsde forgalma, nagyon sok cég kivonult a magyar tőzsdéről, ami jól mutatja azt, hogy nem igazán sikerült tőzsdebarát politikát folytatni az elmúlt négy évben. De más félreértés is van az elhangzott interpellációban, erre szeretnék kicsit részletesebben kitérni.
A kormány programja valóban tartalmazza a tőzsdei ügyletek utáni árfolyamnyereség-adó eltörlését. A képviselő úr logikája első pillantásra világos és egyszerű: ha a tőzsdén elsősorban külföldiek kötnek ügyletet, akkor leginkább ők tehetnek szert nyereségre. De azért picit érdemes e mögé nézni. Ez a logika valójában hibás. A Budapesti Értéktőzsdén üzleteket kötő külföldiek túlnyomó többsége eddig sem Magyarországon adózott az elért esetleges árfolyamnyereség után, hiszen olyan országoknak az adóalanya, amelyekkel Magyarországnak a kettős adóztatást kizáró nemzetközi egyezménye van, és ezen nemzetközi egyezmények az árfolyamnyereségből származó jövedelem adóztatását kizárólag az adott személy, társaság, illetve minden más személyi egyesülés illetősége szerinti állam részére biztosítják.
Hogy pontosabban, illetve magyarabbul fogalmazzam meg ezt, nem Magyarországon adóznak az esetleges árfolyamnyereségük után, hanem Nyugat-Európában, az Amerikai Egyesült Államokban, vagy ott, ahol éppen honosak. Az árfolyamnyereség adójának eltörlése tehát a Magyarországon adózó természetes személyeket, túlnyomó többségében magyar állampolgárokat hozza kedvezőbb helyzetbe. Az intézkedés következtében megegyezik majd a tőzsdei termékek árfolyamnyereségének és a kamatnak az adójogi megítélése is.
Mindezek után elmondható, hogy ez az intézkedés a magyar kisbefektetőket fogja alapjaiban támogatni.
Köszönöm a lehetőséget. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem