DR. BOROS IMRE

Teljes szövegű keresés

DR. BOROS IMRE
DR. BOROS IMRE (MDF): Tisztelt Miniszter Úr! Önök azt tervezik, hogy a budapesti tőzsde sikerességét javítandó fellendítik a befektetési kedvet. Ezt azzal vélik elérni, hogy megszüntetik a tőzsdei termékeken képződő nyereségek adóztatását. Az ön korábbi nyilatkozataiból a fentieket alátámasztó aggodalmak is kiolvashatók voltak. A javaslatok akár szimpatikusak is lehetnének, csak el kell mélyedni a részletekben, amit most megteszek.
A mai magyar tőzsdén számottevően csak olyan részvények szerepelnek, amelyeknek tulajdonosai nagyobb hányadban külföldi jogi vagy természetes személyek, illetve befektetési alapok, amelyeknek nyilvánvalóan tetszene a tőzsde fellendülése. Ami a magyar tőzsdén befektető közönséget illeti: a helyzet szintén hasonlatos, hiszen az ott forgó napi néhány milliárd forintos forgalomban - néha tízmilliárdosban - 75-80 százalékban külföldi befektetők vannak jelen, vagy Magyarországon bejegyzett, de külföldi tulajdonú entitások. Ezzel így tehát rendben lennénk, ez ma a budapesti tőzsde - Mari néni viszont BUX-szal kel, BUX-szal fekszik.
Tisztelt Miniszter Úr! Ön adóbevételeket áldozna azért, hogy jobb legyen Magyarországon az ide települt külföldi cégek tulajdonosainak és az ugyancsak jórészt külföldi befektetőknek. Lehetne néhány jobb ötlet is, amit adott esetben - természetesen az ön válaszától függően - majd az egyperces javaslatban ismertetek.
Sajnos annak idején önök, az előző MSZP-SZDSZ-kormány - nem személy szerint ön, ezért öntől elnézést kérek - jól elfuserálták a magyar társaságok privatizációját, és csak kevés patinás magyar cég került a tőzsdére, hiszen a Tungsramot, a Ganz-Mávagot, a Budapest Bankot, a Magyar Hitelbankot nem a tőzsdén keresztül, hanem messze áron alul vitték a piacra, ha ezt egyáltalán piacnak lehetett nevezni. Most úgy látszik, hogy az a kevés számú cég, amelyek még a tőzsdén vannak és forognak, kimentek az előnyökből és a kedvezményekből. Most újabb mézet szeretnének a madzagra rakni - Bokros nem rakott eleget. Abban kérem a válaszát, hogy mennyi mézet óhajt még ezeknek a társaságoknak a madzagjára kenni.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem