DR. SCHVARCZ TIBOR

Teljes szövegű keresés

DR. SCHVARCZ TIBOR
DR. SCHVARCZ TIBOR (MSZP), a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Amikor benyújtottuk ezt a törvényjavaslatunkat, akkor abból a méltánytalan helyzetből indultunk ki, és azt kívántuk orvosolni, ami 1999-ben az LIII. törvény vitája kapcsán következett be, akkor ugyanis a kormány előterjesztésével ellentétesen a Fidesz-frakció megváltoztatta a kormány szándékát, és mindazokat a jogokat, amelyeket a törvény a Magyar Gyógyszerész Kamarához kívánt rendelni, átadta a Tisztiorvosi Hivatalnak. Ezt a helyzetet kívánjuk most orvosolni, és vissza akarjuk állítani a Gyógyszerész Kamara jogosítványait.
Akkor a Fidesz-frakció indoklása a következő volt: azért szükséges a Tisztiorvosi Hivatalhoz áttenni a személyi jog megállapítását, mert a kamara által eddig kiadott jogosítványok kapcsán rendkívül sok bírósági per keletkezett és volt folyamatban.
Szeretném felhívni a tisztelt Ház figyelmét, hogy amióta a Tisztiorvosi Hivatalnál van a személyi jog megállapítása, körülbelül száz per van jelenleg is folyamatban, tehát a helyzetet ez a kérdés így nem oldotta meg.
A másik az, hogy ha meg akarjuk adni a Gyógyszerész Kamarának mindazon jogosítványokat és mindazon lehetőségeket, amellyel egy másik hasonló kamara, az Orvosi Kamara rendelkezik, akkor a legfontosabb kérdésben, a személyi jog odaítélésében a kamarának van egyedüli szerepe.
(15.00)
Annál is inkább, mert ez az európai joggyakorlatban így van, és ha a gyógyszerellátás biztonságát növelni kívánjuk és európai szintre kívánjuk hozni, akkor a leghivatottabb, legautentikusabb szerv annak az eldöntésében, hogy ki vezethet személyi jogon gyógyszertárat, a Magyar Gyógyszerész Kamara.
A törvényjavaslat ezenkívül foglalkozik azzal, hogy ki és milyen módon állapíthatja meg gyógyszertár létesítését. Azt a jogosítványát a Tisztiorvosi Hivatalnak, hogy ki milyen módon, milyen felszereltséggel létesíthet patikát, nem kívánjuk elvenni, de itt is a Gyógyszerész Kamara egyetértését kívánjuk visszahozni, tehát a patika létesítésében továbbra is megmarad a Tisztiorvosi Hivatal szerepe, de egyetértésben a Magyar Gyógyszerész Kamarával.
A kézi gyógyszertárak létesítésének és tartásának szabályaiban is változás következik be ezen módosító javaslat kapcsán, hiszen itt nem a Tisztiorvosi Hivatal, hanem a kamara egyetértése szükséges, és mindazon területeken, ahol korábban a miniszter, illetve a Tisztiorvosi Hivatal volt hivatott dönteni, most a kamara jogosítványait kívánjuk megerősíteni.
A másik lényeges eleme ennek a törvényjavaslatnak a gyógyszertár eredeti fogalmának a visszaállítása az egészségügyi törvényben, illetve a gyógyszertárak létesítéséről szóló törvényben. A gyógyszertár fogalma egy gyógyító-megelőző intézmény fogalmát kívánta megerősíteni, háttérbe szorítva a kiskereskedelmi forgalmat. Ezt kívánjuk most újra visszahozni és megerősíteni, tehát a gyógyszertár elsősorban a gyógyszerellátást szolgáló egészségügyi intézmény és másodsorban kiskereskedelmi forgalmat folytató létesítmény. Ez annál is inkább fontos, hiszen programunkban szerepel a háziorvos mellett a házipatikák rendszerének megalakítása, kialakítása, és akkor válik igazán elfogadhatóvá az a szlogen, hogy "kérdezze meg kezelőorvosát és gyógyszerészét", ha a patika törvényileg is a gyógyszerellátást, illetve a gyógyító-megelőző ellátást szolgálja, és nem a kereskedelmi forgalomnak a letéteményese és helye.
A fenti törvényjavaslatunkban mindazokat a korábbi jogosítványokat, amelyeket a miniszter, illetve az országos tiszti főgyógyszerész gyakorolt, a kamarához kívánjuk tenni, és a felkészülési idő biztosítására ezen törvényjavaslat hatálybalépését 2002. szeptember 1-jével kívánjuk megtenni.
Köszönöm szépen a szót. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem