ELNÖK (dr. Szili Katalin)

Teljes szövegű keresés

ELNÖK (dr. Szili Katalin)
ELNÖK (dr. Szili Katalin): Tisztelt Országgyűlés! Képviselőtársaim! Néhány nap múlva, június 16-án történelmünk drámai eseményére, Nagy Imre kivégzésére emlékezünk. Ez a nap évtizedekig tabu volt. Tizenhárom évvel Nagy Imre rehabilitálása után megkérdőjelezhetetlen, hogy az újratemetés a rendszerváltás szimbólumává nemesedett.
Nagy Imre és mártírtársai kivégzésének 44. évfordulóján elmondhatjuk, hogy azok a célok és értékek, amelyekért a XX. század egyik legnagyobb formátumú baloldali miniszterelnökének meg kellett halnia, megvalósultak. Magyarország független, demokratikus állam, szabadon és törvényesen megválasztott Országgyűléssel és kormánnyal. Ezekért az eszmékért 44 évvel ezelőtt még halál járt. Ma a magyar nemzet maga alakítja sorsát és jövőjét.
A mi felelősségünk bebizonyítani, hogy a demokrácia az egyetlen járható út Magyarország számára, és aki nem így cselekszik, az nem tiszteli az 1956-os forradalmat, annak eszméit és mártírhalált halt áldozatait. 1956 senki számára sem kisajátítható, mert a forradalom a magyar nemzet dicsősége. A forradalom hősiessége, a forradalom eszméi pedig demokratikus és közös jövőnk alapkövei.
Kedves Képviselőtársaim! A mi feladatunk, hogy megvédjük ezeket az értékeket, őrködjünk demokráciánk felett, és elősegítsük a magyar nemzet gyarapodását. Így és csak így mondhatjuk, hogy megértettük 1956 üzenetét, a forradalom mártírjai elérték céljukat, mert Magyarország szabad és demokratikus ország lett.
Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Országgyűlés! Köszönöm a figyelmüket.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem