BALOGH LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

BALOGH LÁSZLÓ
BALOGH LÁSZLÓ, az MDF képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! 2000. április 12-én az előttünk lévő törvényjavaslatról részletesen elmondtam szakmai véleményemet. Kérem, nézzék el nekem, hogy az akkor elmondottakból ma több részt idézek, mert sajnos ma is aktuális.
Akkor így kezdtem a felszólalásomat: "Az előttünk lévő törvénytervezet nem egy látszat; egy valóság, amely a mi meggyőződésünk szerint, a Magyar Demokrata Fórum meggyőződése szerint már most is elkésett." Most, 2002-ben elmondhatjuk, hogy sokat veszítettünk amiatt, hogy évekkel ezelőtt nem fogadtuk el az előttünk fekvő törvényt. Vesztettünk presztízst, pénzt, időt. A presztízs-, pénz- és időveszteségért egyértelműen az MSZP-t és az SZDSZ-t terheli a felelősség. Remélem, negyedszer nem fognak az ország érdekei ellen szavazni.
A Magyar Demokrata Fórum frakciója úgy ítéli meg, hogy vitathatatlanul előrelépés volt az 1996-ban elfogadott médiatörvény. Mára azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény több ponton nem felel meg a rádiós és televíziós műsorszolgáltatásra vonatkozó egyes európai uniós törvények, rendeletek és közigazgatási rendelkezések összehangolásáról szóló irányelveknek.
Nem várhatunk tovább a médiatörvény módosításával. Nemcsak azért, mert az Európai Unió megköveteli, hogy a csatlakozás előtt elvégezzük a jogharmonizációt ebben a témában is, hanem elsősorban azért, mert ez a törvénytervezet elfogadása esetén alkalmas arra, hogy minőségi javulást hozzon elsősorban a kereskedelmi televíziók műsorpolitikájában.
A Magyar Demokrata Fórum frakciója úgy ítéli meg, hogy a törvénytervezet három legfontosabb része: a reklámtevékenység szabályozása és egyértelműsítése, a kiskorúak védelme, valamint az európai mű fogalmának részletes kidolgozása.
Kérem képviselőtársaimat, hogy szánjanak rá egy-két napot, és féltő gonddal nézzék a tévéműsort, elemezzék a reklámok direkt és indirekt üzeneteit - megdöbbentő élményben lesz részük.
(11.10)
Idézek a törvénytervezetből: a reklám tényállásainak valósnak és tisztességesnek kell lenniük. Nem tehető közzé vallási vagy politikai meggyőződést sértő reklám. Kiemelkedő fizikai teljesítményt vagy járművezetést nem mutathat be alkoholtartalmú italok fogyasztásának hatásaként; nem kelthet olyan benyomást, hogy az alkoholtartalmú italok fogyasztása hozzájárul a társadalmi vagy szexuális sikerekhez. A reklám nem mutathat be kiskorút erőszakos helyzetben, és nem buzdíthat erőszakra. A kiskorúaknak szóló reklám nem építhet a szülők vagy tanárok iránti bizalomra, továbbá a kiskorúak tapasztalatlanságára és hiszékenységére. Televíziós vásárlás nem szólhat kiskorúakhoz.
Meggyőződésem, hogy a törvénytervezetből idézett mondatokkal a parlamentben ülő valamennyi képviselő egyetért, ugyanakkor a mai reklámgyakorlat mást mutat; különösen kirívó ez a tendencia, hogy gyermekeken keresztül, a gyermekeket felhasználva ösztönöz fogyasztásra.
Az Országgyűlés már régóta tartozik a fejlett világ átlagánál jóval többet tévéző kiskorúak védelmével. A tisztelt Ház előtt lévő törvénytervezet szerintem, és a Magyar Demokrata Fórum frakciója szerint is, legfontosabb része az, amely a kiskorúak védelméről szól. Külön érdeme, miszerint kötelezi a műsorszolgáltatót arra, hogy minden műsorszámot előzetesen valamely kategóriába sorolja be, ezt a besorolást a műsorújságban is közölje, valamint a sugárzás teljes ideje alatt a kategóriájának megfelelő piktogramot fel kell tüntetnie - ma ez nincs így. Ez vonatkozik a filmelőzetesekre is. Gondolják meg, képviselőtársaim, különösen a hétvégén, hogy milyen filmelőzeteseket nézünk együtt a gyerekekkel, akár délelőtt, akár kora délután, még az éjszakai program előtt!
A törvénytervezet ezen részéből is idézek egy bekezdést: azt a műsorszámot, amely alkalmas a kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, különösen azáltal, hogy meghatározó eleme az erőszak, illetve a szexualitás közvetlen, naturális ábrázolása, a negyedik kategóriába kell sorolni. Az ilyen műsorszám minősítése: 18 éven aluliak számára nem ajánlott. A negyedik kategóriába sorolt műsorszám csak 23 óra és reggel 5 óra között tehető közzé, a megfelelő jelzés feltüntetése mellett. Az ilyen műsorszám előzetese csak 21 óra és reggel 5 óra között tehető közzé; benne 23 óra előtt nem szerepelhet olyan elem, amely a műsorszám ilyen minősítését megalapozza.
Ha ez a törvény hatályba lép, akkor a mai kereskedelmi televíziók filmkínálatainak és filmelőzeteseinek több mint kétharmada csak este 23 óra után lesz vetíthető, legalábbis az én elemzéseim szerint.
Továbbá fontos, hogy megjelent az európai művek kategóriája, hiszen az európai művek kevésbé agresszívek, közelebb állnak kulturális identitásunkhoz, és tapasztalataink szerint több értéket közvetítenek. Kimondható, hogy az európai művek nagyobb arányú megjelenése a magyarországi televíziókban pozitív hatást gyakorolna kulturális környezetünkre, hisz a törvény kimondja, hogy a televíziós műsorszolgáltató az évi teljes műsoridő több mint felét európai, legalább 25 százalékát magyar nyelven készített művek bemutatására köteles fordítani. Továbbá a televíziós műsorszolgáltató évi teljes műsoridejének vagy műsorkészítésre rendelkezésre álló forrásainak legalább 10 százalékát olyan európai, legalább 5 százalékát olyan magyar nyelven készített művek számára köteles fenntartani, amelyeket tőle független előállítóval készíttetett, vagy attól öt évnél nem régebbi műként szerzett be. A törvénytervezet ezen része nemcsak a nézőknek hoz műsorszínvonal-javulást, de a magyar filmkészítők is több lehetőséghez, több forráshoz, több megrendeléshez juthatnak, nemzeti érdekeinknek megfelelően.
A törvénytervezetet egy ponton módosítani javasoljuk: nem szeretnénk a kormányt bevonni a műsorkészítési folyamatba, ezért a kormány helyett a társadalom számára nagy jelentőséggel bíró események közvetítésének módját, a kormány nélkül, az Országos Rádió és Televízió Testület hatáskörébe utalnánk.
Végezetül: a Magyar Demokrata Fórum kész tárgyalni - a jogharmonizációs módosításon túl is - a médiatörvény további megváltoztatásáról, de ehhez nyugalomra és médiabékére van szükség, nem boszorkányüldözésre. Szeretném tájékoztatni a tisztelt Házat arról, hogy a kormányzat leváltotta Jankovics Marcellt a Nemzeti Kulturális Alap éléről - világhírű filmesünk az MSZP-nek és az SZDSZ-nek nyilván nem szakember. Remélem, az MSZP-s nagytakarításnak ő lesz az utolsó áldozata ezen a területen!
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem