DR. LÁSZLÓ CSABA

Teljes szövegű keresés

DR. LÁSZLÓ CSABA
DR. LÁSZLÓ CSABA pénzügyminiszter: Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Azt gondolom, hogy a 12 állami gazdaság privatizációja jó példája annak, hogy hogyan lehet a létező összes hátrányt kombinálni, amikor egy privatizációt megvalósítunk. Sikerült olyan tulajdonosokat találni, akikkel kapcsolatban kétség merült fel szakmai hozzáértésüket illetően. Én nem akarok a konkrét személyekbe belemenni, mert ezt a sajtó hosszan taglalta.
Nyilvánvaló egyébként, hogy akik ezeket a vállalatokat privatizálták, nem rendelkeznek olyan tőkével, ami szükséges lenne ahhoz, hogy ezek az állami gazdaságok hatékonyan tudjanak a későbbiekben fejlődni, illetve látható, hogy a versenysemlegesség elvét is jelentősen sértette. Nem volt átlátható a privatizáció, és azóta is olyan eszközrendszerek alakultak ki, amelyek nem magyarázhatóak a többi magyar agrárgazdasággal foglalkozó akár családi gazdálkodásnak, akár más társaságnak. (Sic!)
Azt gondolom, külön állatorvosi ló Bábolna története az elmúlt négy évben. Ugyan a tojással kapcsolatos részletekről mi nyilván nem vagyunk informálva, de azt hiszem, sokszor ezek jól mutatják azt, amiből kívülről annyi látszik, hogy négy-öt vezetése van adott esetben egy cégnek négy év alatt, és mondjuk egy tőzsdei cégnél ez egy világos üzenet a befektetőknek arra, hogy azonnal meg kell szabadulni az ilyen cég részvényeitől, mert valami nagyon nagy baj van.
Nekünk ez a lehetőségünk nem adatik meg, a Bábolna jelenleg még állami tulajdonban van, bár tudomásom szerint a Magyar Fejlesztési Bankhoz tartozik még jelenleg. Nyilván megindulnak azok az átvilágítási munkák, amelyek részben megpróbálják a múltat elemezni, és ebből egy hosszabb távra előremutató stratégiát alakítanak ki. Azt hiszem, világos az, hogy az a helyzet, ami Bábolnán jelenleg kialakult - és elég sok mendemondát lehet hallani a pénzügyi feszültségekről -, sürgős intézkedést igényel majd a kormánytól.
Csak zárójelben teszem hozzá, hogy viszont a költségvetési lehetőségeink - ami szintén örökségként maradt ránk - meglehetősen szűkösek (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), tehát nem lesz könnyű a feladat.
Köszönöm szépen, elnézést. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem