TÓTH ANDRÁS

Teljes szövegű keresés

TÓTH ANDRÁS
TÓTH ANDRÁS (MSZP): Elnök úr, köszönöm a szót. Miután megszólíttattam, akkor válaszolok a kérdésre: Demeter úr, azt hiszem, egy vizsgálat, mármint az iratok kezelésének vizsgálata három szolgálatnál, semmifajta gondot nem okozhat, pláne akkor, ha az exminiszter úr azt mondja, hogy minden rendben volt. (Demeter Ervin: Persze.)
Azt hiszem, egy miatt kell vizsgálni: mert a közéletben, a sajtóban, a médiában ezek a kérdések nap mint nap forognak. (Demeter Ervin: BM!) Nem, kérem szépen, Markó György úr legutóbbi nyilatkozata alapján bizonyos iratoknak már az NBH-nál kellett lenniük, mikor hogy - én szeretek tiszta feltételek között dolgozni. Azt hiszem, mind a kettőnknek érdeke egyébként, hogy ebben a tárgykörben ez a vizsgálat lebonyolódjon.
A másik kérdés a Történeti Hivatal átalakítása, illetve megszüntetése, és az állambiztonsági szolgálatok történeti levéltárának létrehozása. Más feladatról van szó, más intézményről van szó, még akkor is, ha a kettő között nyilvánvalóan vannak hasonlóságok, hiszen mind a kettő levéltári intézmény. Ezzel együtt azt hiszem, az egész feladatkör akkor oldható meg tisztán, ha az új intézmény létrehozása, amelynek a kinevezési rendje… - hiszen egy parlament elnöke által, pályázat alapján kinevezett elnökről van szó ebben az esetben, míg a másiknál kormányzati kinevezésről van szó; én azt gondolom, hogy a parlamenthez kötése az intézménynek ebben a vonatkozásban éppen garanciális elemet jelent, az önök által feltételezett valamifajta, a kisebbik koalíciós partner fiókintézeteként beállított intézménnyel szemben.
Én azt hiszem, örülni kellene annak, hogy akkor egy olyan intézmény van, amely a parlamenti ellenőrzés szempontjából közelebb van az Országgyűléshez, és ez adja azt a garanciát, hogy azt a feladatot, amely nehezen oldható meg, sok ellentmondással oldható meg, tisztességesen tudja elvégezni ez az intézet. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem