DR. WIENER GYÖRGY

Teljes szövegű keresés

DR. WIENER GYÖRGY
DR. WIENER GYÖRGY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nyitray András képviselőtársam némiképp félreérti a 60/1994-es alkotmánybírósági határozatot, amely egyébként nem követelte meg, hogy a Politikai Bizottság tagjait, a KB tagjait s a többit nevesítsék az 1994. évi XXIII. törvényben. De ha e személyek múltjával kapcsolatosan tájékozódni akar, akkor nagyon szívesen elmondom azokat a névsorokat, hogy ki mikor volt politikai bizottsági tag - nincs értelme ezt törvénybe foglalni. Pontosan arról van szó, hogy ha nyilvánosságra hozatalt tartunk fő célnak, akkor nyilvános, köztudomású tényeket, amelyeket mindenki ismer - ez minden eljárásjog alapelve -, nem kell bizonyítani. Tehát nem kell bizonyítani azt, hogy Kádár János első titkár és főtitkár volt, vagy Lázár György miniszterelnök volt, vagy Korom Mihály egyébként a III-as főcsoportfőnökséget is felügyelő KB-titkár volt, semmi értelme annak, hogy ezzel személyek adatait nyilvánosságra hozzuk. Ki kell nyitni a korabeli újságokat, meg kell nézni az MSZMP-KB - ilyen vastag kötet egyébként - határozatainak a gyűjteményét, mindenre azonnal választ lehet találni. Meg kell nézni az ezzel foglalkozó tudományos írásokat, ha nem szankcionálni akarunk, akkor semmi funkciója annak, hogy kiterjesszük ezt a kört ismert személyekre. Ezért nincsenek benne más állami szervek sem, hiszen mint említettem, a titkosság megszüntetése a cél e státusok esetében, tudniillik hogy valakinek volt-e kapcsolata a III-as főcsoportfőnökséggel vagy más állambiztonsági szolgálattal, avagy sem.
Még egy politikai probléma, amely Nyitray képviselőtársamnak még egy régebbi felszólalásában elhangzott: ő a hullámzó közvéleményről s a közvélemény gyenge értékítéletéről beszélt. Azonban a többpárti választások ezen a gyenge hullámzó értékítéleten alapulnak. Ha ezt kétségbe vonjuk, akkor a parlamenti választások értelmét is megkérdőjelezzük. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem