DEMETER ERVIN

Teljes szövegű keresés

DEMETER ERVIN
DEMETER ERVIN (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Két lényegi kérdésre, amit Wiener képviselő úr érintett, engedje meg, hogy a rövid időben reflexióval éljek. Fontos érvet hozott fel, eddig számomra egyetlen érvet a beterjesztett törvényjavaslatok léte mellett, nevezetesen azt, hogy a törvényjavaslatok célja a visszaéléseket megakadályozni.
Ezzel a szándékkal egyetértünk, helyes - de azért nézzünk kicsit a dolog mélyére! Ki élt vissza, és hogyan élt vissza? Vajon megvizsgálták-e ezt? Vajon végeznek-e a Belügyminisztériumban olyan vizsgálatot, hogy megállapítsák, hogyan, mikor kerültek ki ezek az iratok? Ha ne adj’ isten, végeznek, mi nem tudunk róla - miért nem tájékoztatják erről az Országgyűlést? Végeznek-e olyan vizsgálatot a Belügyminisztériumban, hogy milyen hiányosságok, netántán milyen mulasztások következtében kerülhettek ki ezek az iratok, kerülhettek nyilvánosságra? Végeznek vagy nem végeznek ilyen vizsgálatot? Ha önök a visszaélést akarják megakadályozni, miért nem végzik el ezeket a vizsgálatokat? Zárójelben megjegyzem: átgondolták önök, biztos, hogy a visszaélések megakadályozásának az egyetlen módja a törvény alkotása, nem kellene talán valamilyen más módszereket is találni?
Én tehát a szándékkal egyetértek, csak nem tartom hitelesnek, és nem látom, hogy azokat az előfeltételeket elvégezték volna.
Lényeges és fontos kérdést vetett fel Wiener képviselőtársam, amikor a Fidesz-javaslat összeférhetetlensége kapcsán alkotmányossági aggályait fejezte ki. El kell mondjam, képviselő úr, önnek osztom a véleményét. Osztom azt a véleményét, hogy előfordulhat, hogy kétharmados törvényeket, sőt biztos vagyok benne, hogy kétharmados törvényeket kell módosítani, de azt sem tartom kizártnak, hogy a kívánt cél eléréséhez alkotmánymódosítás szükséges. Ez egy megvizsgálandó kérdés, mi nyitva vagyunk erre. Tehát azt mondjuk önöknek, hogy ha a szándékkal egyetértünk, akkor még alkotmányt is tudunk módosítani, tehát abban a kérdésben kellene tisztán látni, hogy önök a szándékkal egyetértenek vagy sem.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem