SZŰCS LAJOS

Teljes szövegű keresés

SZŰCS LAJOS
SZŰCS LAJOS, a szociális és családügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Elnök Úr! Számvevőszéki Elnök Úr! Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Amikor az előttem szólót hallgattam, akkor ismételten annak a bizottsági ülésnek a hangulatát kellett megtapasztalnom, amelyen megtárgyaltuk a 2001. évi költségvetésről, illetve a számvevőszéki jelentésről szóló beszámolókat.
Tisztelt Ház! El kell mondanom, hogy Török Zsolt úr jó néhány helyen eléggé alaposan csúsztatott e bizonyos bizottsági vélemény megfogalmazásában, ugyanis pontosan érzékeltette azt, hogy nagyon csendben voltak a mostani kormánypárt tagjai a szociálpolitikai területet érintő beszámolóval kapcsolatban, ugyanis pontos számadatokat kaphattak arról, hogy a tavalyi évben milyen mértékű emelést kaphattak például a nyugdíjasok, a családtámogatások rendszere milyen mértékben bővült. Bizony, miután ezt a dolgot én szóvá tettem a bizottsági ülésen, mégpedig azt, hogy semmiféle kérdés nem hangzik el, és emlékeztem arra, hogy amikor még tavaly ifjú képviselő voltam, akkor volt egy olyan bizottsági ülés, ahol arról volt szó, hogy ha nincsen érdemi vita, akkor valóban mi a többségi vélemény, és mi a kisebbségi vélemény egy bizottsági ülésen, ezután bizony elhangzottak olyan kérdések, amelyekben - itt is hallottam a képviselőtársaim szájából - nem hangzott el ellenvélemény.
Az ellenvélemény ebben a helyzetben az, tisztelt képviselőtársaim, hogy pontosan érzékelhették a mostani kormánypárt tagjai azt a trendet, azt a költségvetést, amit a tavalyi évben végrehajtott a polgári kormány, és ebből érzékelhetővé vált például a szeptember 11-i, itt a Házban elhangzott, a családtámogatásról szóló törvény vitájában elhangzott jó néhány olyan vád ellentételezése, amit a mostani pénzügyminiszteri expozé tartalmazott.
A bizottság ellenvéleményéhez tartozik, és még egyszer meg kell említenem, hiszen a bizottsági többségi előadó elmondta az államtitkári utazásokkal kapcsolatos mondatait (Varga Mihály: Most van kettő, majd beosztják.), nem volt ennek a bizottsági ülésnek vitája ezzel a dologgal kapcsolatban. Török Zsolt úr tette fel azt a kérdést, hogy vajon ez az államtitkárok utazásával kapcsolatos kérdéskör szerepeljen ebben a kérdésben, és saját maga meg is válaszolta, tehát ez egy álvita, amit szeretnék itt is elmondani.
Hölgyeim és Uraim! Mielőtt befejezem, természetesen a hozzászólásomban pontosan, számszerűen meg fogom mondani a tavalyi évi költségvetésről szóló azon számadatokat, amelyek bizonyítják, hogy annak, hogy 22 szavazóból 21 szavazó általános vitára alkalmasnak tartotta a beszámolót, annak az az értelme, hogy mindannyian elismerték azokat a folyamatokat, igaz, természetes módon azt is mondták, hogy van néhány olyan kérdés, amit hadd emeljek ki. Kárpátiné képviselőtársam azt mondta, hogy “nem szeretnék mást megemlíteni, csak például azt, hogy a tervezetet meghaladóan történt meg a nyugdíjemelésre szánt előirányzat felhasználása”. Ezzel azt is mondta, hogy ő nem igazán értett egyet azzal, hogy a tavalyi évben kamatos kamattal kerüljön (Dr. Vojnik Mária: Mondta?! Képviselő úr, mondta? Nem mondta!) a nyugdíjasok részére a nyugdíjemelés meghirdetésre.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem