MOLNÁR ALBERT

Teljes szövegű keresés

MOLNÁR ALBERT
MOLNÁR ALBERT (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Varga Mihály volt pénzügyminiszter úr, a Fidesz vezérszónokának beszéde késztetett arra, hogy pár gondolatot elmondjak. Sajnálom, hogy nincs itt, azt hiszem, ha visszajön, akkor néhány dolgot meg fogok ebből ismételni.
A problémát számomra elsősorban az okozta, hogy az önkritika legkisebb mértékét sem tapasztaltam, amikor Varga Mihály úr nyilatkozott, és gyakorlatilag ez az, amiért én most megszólalok.
Amikor tudjuk, hogy a magyar gazdaság exportorientált, és a gazdasági növekedés hajtómotorja gyakorlatilag az export, akkor éppen az exportőröket sújtotta a forint felértékeléséből származó nagyon jelentős hátrány. Végig kell gondolni azt, hogy mit jelent egy olyan ipari vállalatnál, ahol 6-7 százalékos nyereségszinttel dolgoznak, egy 13 százalékos forintfelértékelődés. Azt hiszem, erről nem kell többet mondanom, akik itt vannak, ezt értik. Tehát azt gondolom, hogy egy nagyon jelentős gazdaságpolitikai hiba volt az exportőrök sújtása a monetáris politikában a forintfelértékelődéssel, részben ezért valósult meg ez a fajta exportcsökkenés.
A kormányzat gyakorlatilag az infláció miatt feláldozta az exportot, és azt hiszem, ez okozta azt, hogy 2001-ben 30 százalékkal csökkent a gazdasági növekedés és ugyanebben az évben szintén 30 százalékkal az export is.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem