DR. KISS ELEMÉR

Teljes szövegű keresés

DR. KISS ELEMÉR
DR. KISS ELEMÉR, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter: Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Úgy gondolom, nem lehet vita abban, hogy az a felzárkóztatási politika helyes, aminek eredménye van.
Az eddigi erőfeszítések nem jártak eredménnyel, tehát ezt a fajta felzárkóztatási politikát, ami eddig működött, meg kell változtatni. Nem jártak eredménnyel, mert egyetértek abban, amit ön részletesen kifejtett, nevezetesen, hogy a térségek közötti különbségek nemhogy csökkentek volna, hanem nőttek az utóbbi időben, s ezenkívül az egyes megyéken belül is a kistérségek közötti fejlettségi különbségek jelentős különbségeket, eltéréseket mutatnak. Tehát magyarán szólva: a megyei mutatók ugyan fontosak, de változtatni kell azon a helyzeten, hogy a megyék mutatói alapján értékelünk.
(9.50)
A változtatás, amit a kormány szándékozik megtenni, egyrészt a hangsúlynak a megyékről a kistérségek felé való elvitele, és ennek következtében a kistérségek felzárkóztatásának nagyobb jelentőséget tulajdonítani a területfejlesztési politikában. Hiszen egy megyén belül vannak jelentős fejlettséggel rendelkező kistérségek, amellett rendkívül leszakadt, elmaradott kistérségek.
A kormány foglalkozik azzal, és remélhetőleg a közeljövőben ennek világos döntésben megmutatkozó nyoma lesz, hogy azon kistérségek tekintetében, ahol a lemaradást elsősorban az okozza, hogy a fejlesztésekhez szükséges önrész forráshiány miatt nem biztosítható, és ebből következően a lemaradás egyre erőteljesebb lesz természetesen, hiszen a jó adottságoknak megfelelő fejlesztési terveket és programokat sem képes megvalósítani az önrész hiánya miatt, ezen a helyzeten a kormány a közeljövőben segíteni fog, és kialakít, reményeim szerint, egy olyan rendszert, ami az ilyen típusú, forráshiányos kistérségek gondjainak megoldásához segítséget nyújt.
Áttekintette a kormány azokat a fejlesztési elképzeléseket, terveket is a legutóbbi ülésén, amelyek a megyékből, illetőleg a régiókból származnak. Szeretném visszaigazolni a képviselő úr azon gondolatát, hogy a kistérségek, a megyék és a régiók a területfejlesztési szempontból legfontosabb fejlesztési kérdésnek a közúthálózat fejlesztését tekintik. Úgy gondolom, hogy e tekintetben is a kormánynak ezt figyelembe kell venni, és a következő időszakban a fejlesztési lehetőségek meghatározásánál ezt mint fontos szempontot értékelnie kell.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem