DR. GÉMESI GYÖRGY

Teljes szövegű keresés

DR. GÉMESI GYÖRGY
DR. GÉMESI GYÖRGY (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A korábbi ígérethez képest késve, az elmúlt héten értesülhettünk először a kistérségi megbízottak kinevezéséről. A Miniszterelnöki Hivatal közleménye tájékoztat bennünket arról, hogy 822 pályázatból választottak ki 150 nyertest, akik közül mintegy 250-et személyesen is meghallgattak.
Az elmúlt héten tiltakozások sora látott napvilágot, miszerint a Miniszterelnöki Hivatal nem szakmai felkészültség, hanem politikai kötődés alapján választotta ki a kistérségi megbízottak körét. Ezt erősítették meg az országos önkormányzati érdekszövetségek által is kiadott nyilatkozatok, amelyek szerint a kistérségi társulások mellett jól működő, nyelvet beszélő, szakmailag felkészült pályázók mellőzésével, a kormánypártokhoz kötődő, megfelelő végzettséggel nem rendelkező, tapasztalatlan pályázókat bíztak meg e munkakörök ellátásával.
Annál is inkább megdöbbentő ez a drasztikus döntéssorozat, mert korábban pont a Szocialista Párt padsoraiban ellenzéki képviselőként, jelenleg belügyminiszterként ülő képviselő asszony, dr. Lamperth Mónika határozottan tiltakozott 2000-ben, hogy véleménye szerint a kinevezett kistérségi megbízottak pályázat, az önkormányzati vezetők és a kistérségi társulások megkérdezése nélkül kerültek kinevezésre.
Amikor 2002 nyarán a Miniszterelnöki Hivatal kiírta a pályázatot a kistérségi megbízotti tisztség betöltésére, joggal reménykedhettünk abban, hogy valóban lesz lehetőség a korábban elvárt és megígért szakmai és felkészültségi szempontok figyelembevételére. Ezek után megdöbbentő és sokkoló volt az a 150 fős lista, amelynek kapcsán egyértelműen bebizonyosodott, hogy politikai döntésről és az MSZP-hez politikailag közel álló személyek helyzetbe hozásáról van szó, nagyrészt figyelmen kívül hagyva a pályázati feltételeket.
A Magyar Demokrata Fórum elfogadhatatlannak tartja a pártkatonák kistérségi megbízottként való foglalkoztatását, annál is inkább, mert 2000-ben dr. Horváth Balázs MDF-es képviselő módosító javaslatára került be a költségvetésbe az az 500 millió forintos keretösszeg, ami alapjául szolgált a kistérségi megbízotti rendszer felépítésének. A Magyar Demokrata Fórum provokatívnak minősíti a Miniszterelnöki Hivatal döntését, melynek következménye a felkészületlenség miatt súlyos milliók, akár milliárdok elvesztése is lehet a kistérségek számára.
Sajnálattal állapíthattuk meg, hogy a Miniszterelnöki Hivatal tiltakozásokra kiadott közleménye, amely szerint a kiválasztásnál szakmai szempontok játszottak szerepet, valótlanságot állít. Ennek ékes bizonyítéka többek között a sátoraljaújhelyi eset, ahol a kistérségi megbízott 2000 augusztusában pályázat útján nyert megbízást, akkor is és most is minden pályázati feltételnek megfelelt, és most két év kistérségi megbízotti gyakorlattal is rendelkezik; mindezek ellenére egy olyan jelentkező nyert megbízást, aki jelenleg érettségivel rendelkezik, nincs semmilyen nyelvtudása, és az államigazgatásban sincs semmilyen gyakorlata. De mondhatnám a gödöllői, a vasvári, a csurgói, az ajkai vagy netán a szombathelyi példát is.
A Miniszterelnöki Hivatalnak lehetősége lett volna két év tapasztalatait összegezve a pályázatok megismerésére, és ezután felkészült, szakirányú gyakorlattal rendelkező megbízottak kinevezésére.
A Magyar Demokrata Fórum parlamenti frakciója nevében javaslom, hogy a Miniszterelnöki Hivatal mihamarabb vonja vissza a megbízásokat; munkatársai a hét országos önkormányzati érdekszövetség delegáltjaival és a kistérségi társulások véleményének kikérésével tekintsék át újra a pályázatokat, és kizárólag szakmai szempontok mérlegelésével sürgősen döntsenek a megbízások kérdésében és az újbóli kinevezések tárgyában. Amennyiben nem így történik, akkor újra a politikai erőfölénnyel való visszaélés jelenségét tapasztalhatjuk.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem