DR. SZABÓ ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Nem kértem külön kétpercesre lehetőséget, de azért elöljáróban hadd mondjam el: én persze kétségkívül megértem Kosztolányi képviselőtársam ingerültségét amiatt, hogy a baloldalon is vannak fiatalok, és ez neki nagyon nem tetszik. Ő nyilván azt szeretné, ha az a Fidesz által sulykolt nézet terjedne el, hogy a baloldalra csak a lassanként kihalófélben lévő őskövületek szavaznak. (Közbeszólások a Fidesz padsoraiból.) Nem ez a helyzet, tisztelt képviselő úr! Ezzel előbb-utóbb, lassan meg kellene békélni!
Ami pedig a tényeket illeti: a Magyar Szocialista Párt nem jogutódja Kádár Jánosnak, az államtitkár úr pedig nem szocialista.
Homa képviselő úr azt mondta, és ebben Balsai képviselőtársam is csatlakozott hozzá, hogy június 16-a nem ünnep. Ebben egyetérthetünk; az országgyűlési határozattervezet szövege csak a címében beszél ünnepnapokról. Én a magam részéről úgy tartom, hogy október 6-án is ünnepelni szoktunk - ez egy gyászünnep, képviselőtársaim. Október 6-án sem azt ünnepeljük, hogy kivégezték az aradi vértanúkat, hanem megemlékezünk róluk, és gyászünnepet tartunk. Ettől függetlenül, megítélésem szerint, ahogy Mécs képviselőtársam már jelezte, ha az a kompromisszum záloga, hogy az országgyűlési határozattervezet címét átírjuk, és abban egy árnyaltabb megfogalmazás legyen, amelyik csak október 23-át jelöli meg ünnepként, és június 16-át gyásznapnak minősíti, szerintem a mi részünkről ennek nem lesz akadálya.
Ugyanakkor nem nagyon értem, mit is értelmez át ez az országgyűlési határozati javaslat, hogy miként csökkenti az 1990. évi, nem tudom, hányas számú törvény, a szabadon választott Országgyűlés által elsőként elfogadott törvény súlyát; és nem értem, hogy kire és mit kényszerít rá - olyanra, akire nem volna joga rákényszeríteni. Ez a határozati javaslat - javítsanak ki, képviselőtársaim, ha rosszul olvastam - arról szól, hogy az Országgyűlés ezentúl június 16-áról és október 23-áról minden évben méltóképpen meg kíván emlékezni. Ez egy olyan országgyűlési határozat, amelyik az Országgyűlés tagjaira vonatkozik, meg ez igaz a miniszterekre is, hiszen más esetben is előfordult már, hogy országgyűlési határozatban rendelkeztünk nem képviselő miniszterekről. Például a Házszabály előírja, hogy a törvényjavaslatok tárgyalásánál az illetékes miniszternek jelen kell lennie, függetlenül attól, hogy az illető miniszter országgyűlési képviselő-e, avagy sem. De én úgy gondolom, hogy egy ünneplésnél természetesen előfordulhat az, hogy valaki jelen van, valaki nincs jelen, nem lehet ezt számon kérni; nincs benne ebben a határozati javaslatban, hogy aki pedig nem jelenik meg, az körmöst kap vagy levonunk a fizetéséből. Az Országgyűlés arról kíván határozni e szerint a javaslat szerint, hogy minden évben megemlékezünk június 16-áról és október 23-áról.
Ezen túlmenően arról is szó van a törvényjavaslatban, hogy ezeket a megemlékezéseket - hasonlóképpen, mint az Országgyűlés más ünnepélyes aktusait - azoknak a történelmi zászlóknak a jelenlétében fogjuk megtenni, amely történelmi zászlókról - ebben Balsai képviselő úrnak igaza van - egyetlen törvény sem rendelkezik, hogy melyik az, amelyiket ilyenkor ide be kell hozni; a magyar történelem során hivatalosan vagy nem is igazán hivatalosan használatban volt lobogók közül melyeket hoznak be ide és melyeket nem. Ez egy kialakult szokás, és az a javaslat, hogy ezen a kialakult szokáson annyiban módosítson az Országgyűlés, hogy ezentúl azt a bizonyos lyukas zászlót is - és én bizony azt mondom, hogy ha egyszer a köznyelvben ez így terjedt el és így tudja mindenki, akkor bizony használjuk a “lyukas” megnevezést -, amelyik 1956. október 23-a kapcsán a forradalom és utóbb a szabadságharc jelképévé vált, szintén hozzák be. Soha senki nem kanonizálta, soha senki nem iktatta törvénybe, de a magyar történelmi lobogók döntő többségével ez volt a helyzet; azt senki nem iktatta törvénybe, hogy Anjou-liliomot kell festeni az Árpád-sávos lobogókra, amikor az Anjou-királyok uralkodtak Magyarországon - ezek a lobogók egyszerűen így alakultak történelmileg, és ezeknek a lobogóknak a jelenlétében szoktuk az ünnepélyes aktusainkat megtartani.
Én úgy gondolom, ha ez az országgyűlési határozati javaslat arról szól, hogy az Országgyűlés a későbbiekben minden évben emlékezzen meg június 16-áról és október 23-áról, ez egy vállalható cél. Aki nem kívánja vállalni, annak javaslom, szavazzon ellene.
Azt is gondolom, hogy ama bizonyos kivágott címerű - vagyis közkeletű nevén: lyukas - zászló van olyan értékes történelmi emléke a magyarságnak, mint az összes többi olyan történelmi zászló, amit be szoktunk ide hozni olyankor, tehát érdemes ezentúl ezt a zászlót is az Országgyűlés ünnepi aktusai alkalmával itt felsorakoztatni. Aki úgy gondolja, hogy ez nem így van, szavazzon a határozati javaslat ellen.
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem