DR. SZABÓ ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Miközben itt körvonalazódni látszik valami kompromisszum, amit én is szívből üdvözlök, azért engedjék meg, hogy a vitát is folytassam. Ivanics képviselőtársam azt mondta, nem lehet az iskolákban tanítani, hogy mi volt ez a negyven év, mert nincs róla törvény.
(17.40)
Szeretném felvilágosítani képviselőtársamat, hogy a török hódoltságról sincs törvény hatályban, azért mégis tanítják az iskolákban. Nem hiszem, hogy törvényekben kéne megszabni azt, hogy mit kell tanítani az iskolákban, éppen ellenkezőleg.
Igaza van Salamon képviselő úrnak: az 1849. évi április 14-i Függetlenségi Nyilatkozat preambulumában sok minden benne van, ami indokolja azt, hogy miért kívánja a Magyar Országgyűlés megfosztani trónjától a Habsburg-Lotharingiai-házat. De azért az sem egy igazán árnyalt történelmi értékelés, és nem gondolom, hogy annak alapján kéne történelmet tanítani ma a magyar iskolákban.
Nincs benne, hogy a magyarországi Habsburg-uralom kezdetére úgy került sor, hogy akkor Magyarországon már másfél évszázada tágabb dinasztikus keretekben keresték a török elleni küzdelem lehetőségét. Nincs benne az, hogy bármit tett és nem tett is a Habsburg Magyarországon, a Habsburgok Magyarországból soha annyit jövedelmet nem tudtak kipréselni, mint amennyibe egyedül a déli végvárrendszer fönntartása került, magyarul: a Habsburgok számára kvázi ráfizetés volt Magyarország királyának lenni. Ezek az értékelések nincsenek benne, és helyes is, hogy nincsenek benne, mert nem törvénybe valóak.
Hasonlóképpen úgy gondolom, nem lehet beleírni egy törvény preambulumába azt, ami egyébként szintén igazság amellett, ami benne van a 2001. évi XVII.-ben, hogy Magyarországon, mondjuk, a kötelező himlőoltás és az általános írni-olvasni tudás ehhez az időszakhoz kötődik, hogy itt egy olyan modernizációs folyamat is lezajlott, mindamellett, hogy egyébként valóban káros és elnyomó diktatúra volt, aminek eredményeként Magyarországon egy felemás, torz, de mégiscsak létező polgárosodás végbement és így tovább, és így tovább. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Csak annyit szeretnék mondani, továbbra is úgy gondolom, hogy van történelemkönyv és van törvény, és a kettőt nem kéne összeházasítani.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem