GLATTFELDER BÉLA

Teljes szövegű keresés

GLATTFELDER BÉLA
GLATTFELDER BÉLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Magyarország európai uniós csatlakozásának egyik kulcskérdése lesz, hogy milyen feltételek mellett, milyen felkészültséget követően fog a magyar mezőgazdaság az Európai Unió agrárgazdaságához csatlakozni. Nincs még egy olyan nemzetgazdasági ág, amelyik ilyen mértékben függne attól, hogy hogyan sikerül az Európai Unióhoz való csatlakozásunk, hiszen az Európai Unióban is kiemelt szerepet élvez a mezőgazdaság, és az Európai Unió közös forrásainak is meghatározó részét a közös agrárpolitika finanszírozására költik.
(12.40)
Nagy kérdés, hogy a magyar gazdák az uniós csatlakozás nyertesei vagy vesztesei lesznek. Azt hiszem, annak érdekében, hogy a magyar gazdák nyertesei legyenek a csatlakozásnak, a legfontosabb az lenne, hogy támogassuk a családi gazdaságokat. Ezt tette a polgári kormány is, megalkotta a családi gazdálkodásról szóló jogszabályokat, és kiemelt támogatást nyújtott azoknak, akik családi gazdálkodóként kívánták tevékenységüket folytatni.
Úgy ítéltük meg, hogy ha Magyarországon erős családi gazdaságok lesznek, ahogy ez az Európai Unióban is van, akkor a magyar agrárrendszer zökkenőmentesen beilleszthető lesz az Európai Unióéba, és a magyar mezőgazdák sokkal nagyobb eséllyel, sokkal nagyobb mértékben tudnának hozzáférni az Európai Unió közös forrásaihoz, amikor majd tagok leszünk.
Az Európai Unió agrárgazdasága ugyanis a családi gazdaságokra épül, sőt egyre inkább arra fog épülni - ha valaki olvassa a különböző uniós nyilatkozatokat -, hiszen számukra kiemelten fontos, hogy a vidéki térségekben a gazdasági aktivitást fenntartsák, hogy megtartsák a vidéki munkaerőt ott, ahol az korábban is volt, hogy megőrizzék azokat a hagyományokat és hagyományos közösségeket, amelyek a vidéki gazdasághoz, a mezőgazdasághoz kötődnek.
A polgári kormány bevezette a gazdahitelt, százmilliárd forint értékben volt lehetőség arra, hogy kamatmentes hitelt igényeljenek a gazdák, gépberuházásokhoz nyújtott támogatást, sajnos, ezek a támogatási formák leálltak. Úgy ítéljük meg, hogy most a zárszámadási törvény tárgyalása kapcsán is volna még lehetőség arra, hogy további forrásokat juttassunk erre a területre, volna lehetőség arra, hogy a magyar gazdák felkészülését segítsük, hogy sikeres EU-csatlakozást hajthassunk végre. Remélem, hogy érveinket elfogadják majd, remélem, hogy visszahátrálnak attól, hogy ezeket a programokat tényleg leállítsák.
A földtörvény is módosításra került. A polgári kormány annak érdekében, hogy a családi gazdálkodókat előnyben részesítse más gazdálkodó szervezetekkel szemben: a jogi személyekkel, a nagy részvénytársaságokkal szemben, akár a külföldi tulajdonú részvénytársaságokkal szemben, a magyar gazdáknak elővásárlási és elő-haszonbérleti jogot biztosított. Ezt eltörölték, a családi gazdák megint vesztettek ezen a területen. Azt hiszem, érdemes lenne újra átgondolni ezt a kérdést, hiszen a földkérdés a mezőgazdaság egyik alapvető problémája, és nem hiszem, hogy nekünk érdekünk lenne, hogy az Európai Unióba azokkal a szabályokkal lépjünk be, amelyeket az elmúlt hetekben, hónapokban önök kialakítottak. Azt hiszem, hogy továbbra is érdemes lenne a családi gazdálkodók számára előnyt biztosítani a vásárlás és a bérlet területén.
Remélem, hogy a most meginduló agrárgazdasági tárgyalásokon az EU-csatlakozás terén a magyar kormány ragaszkodni fog ahhoz, amit korábban már kifejtettünk, vagyis hogy a magyar gazdák mindazokat a támogatásokat megkapják majd az Európai Unióban, amelyeket a régi tagállamok gazdái megkaptak. Ebből nem engedhetünk egy tapodtat sem. Ha ezen a területen engedményeket teszünk, bármilyen rövid időre vonatkozzanak is ezek az engedmények, akkor a magyar gazdák a csatlakozásnak másodrendű polgárai lesznek, akkor a magyar gazdák hátrányt fognak szenvedni, és sajnos ez fokmérője lesz csatlakozásunk sikerességének is.
Remélem, hogy a vidékfejlesztés terén visszatérünk ahhoz az úthoz, amit a Széchenyi-terv jelentett, hiszen a Széchenyi-terv által nyújtott támogatási pályázatok jelentős része megegyezik azokkal a támogatási formákkal, amit az EU-ban is élvezhetünk. Ha ezek a pályázati lehetőségek nem nyílnak ki újra, akkor a magyar kis- és középvállalkozók, a vidéki térségek önkormányzatai nem fognak tudni felkészülni az EU-ban kapható támogatások felvételére, és ők is vesztesek lehetnek.
Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem