DR. HILLER ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. HILLER ISTVÁN
DR. HILLER ISTVÁN oktatási minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Mind a mai napig újsághírekből és cikkekből szereztünk tudomást arról, hogy a bíróság megállapítása szerint - ahogy ön ezt így el is mondta - az önkormányzat nem sértett jogszabályt akkor, amikor nem szerezte be a cigány kisebbségi önkormányzat egyetértését. A bírósági ítéletet hivatalos formában mind a mai napig nem kaptuk meg. Így annak indoklása az Oktatási Minisztérium előtt akkor válik ténylegesen alkalmazhatóvá, ha ez megérkezik. Nyilván ez a közeljövőben megtörténik. A lényeget mindez csak abban érinti, hogy a pontos értelmezéshez szükség van erre.
Ugyanakkor, tisztelt képviselő úr, mindenképpen szükségesnek látszik annak értelmezése is, hogy mi tekinthető intézményátszervezésnek, feladatátadásnak a helyi önkormányzati iskola részéről, illetve a helyi önkormányzat részéről. Az Oktatási Minisztérium jogértelmezése szerint ugyanis a helyi önkormányzati intézmény egy részének átadása más intézményfenntartónak szükségszerűen együtt jár az önkormányzati feladatellátás és ehhez kapcsolódó intézmény átszervezésével. A kormány azonban szükségesnek tartja a közoktatásról szóló törvény érintett rendelkezéseinek pontosítását annak érdekében, hogy egyértelműen kiderüljön, miszerint az ilyen önkormányzati megoldásokhoz szükség van a megyei önkormányzat véleményének beszerzésére, az előzetes egyeztetési eljárások lefolytatására és az előírt szakmai vélemény megszerzésére.
A képviselő úr figyelmét tisztelettel felhívom arra, hogy alig tíz nappal ezelőtt 40 kilométerre Jászladánytól, Szolnokon egy olyan felújított kollégium került átadásra, amelyben roma és nem roma diákok nemcsak jól, hanem vetélkedve a bejutásért egymással, élnek és tanulnak együtt. Én erre a példára is szívesen felhívom a figyelmét, mint ahogy egyszersmind remélem azt is, hogy a képviselő úr, mint egy demokratikusan megválasztott parlament demokratikusan megválasztott képviselője, közös szándékot vall velünk a tekintetben, hogy Jászladányban és mindenütt máshol iskolaügyben és ezen túlmenően a diákok, a szülők, a lakók (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) nyugalomban, a jog teljes betartása mellett éljenek. Ehhez kérem az ön támogatását is.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem