ZUSCHLAG JÁNOS

Teljes szövegű keresés

ZUSCHLAG JÁNOS
ZUSCHLAG JÁNOS, az ifjúsági és sportbizottság előadója: Elnök Asszony! Az ifjúsági és sportbizottság az adókról, járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekről szóló törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot megvitatta, és többségi szavazással általános vitára alkalmasnak találta. Általános vitára alkalmasnak találta, mivel a bizottság többségének véleménye szerint a szocialista-szabad demokrata kormány a személyi jövedelemadó-rendszert úgy kívánja átalakítani, hogy az adóterhek érezhető módon csökkenjenek. Az előző kormányzat ideje alatt az átlagos adóterhek növekedtek; ez főként a gyermektelen alkalmazottakat és az adózók alsó harmadát érintette.
Az előző politikai vezetés elmulasztotta az adóreformot, és ez a hátrány eredményezte azt az állampolgárok számára, hogy az adóterhelés 1998-hoz képest növekedett. Ezzel szemben a száznapos program, illetve az adótörvények módosítása eredményeként közel 10 százalékkal csökken az átlagos adóterhelés. (Közbeszólás az ellenzéki padsorokból: Mennyivel?! - Révész Máriusz: El kellene olvasni a törvényt!) A bizottság többségi véleménye szerint a kormány elkötelezett a családok támogatása mellett, feladatának tekinti a jóléti rendszerváltás jegyében, hogy versenyképességet biztosítson az állampolgároknak az Európai Unióhoz való csatlakozás előtt és után. Ennek része az adórendszer módosítása, mivel a munka értékét úgy lehet növelni, ha az érte kapott jövedelem értéke is ezzel párhuzamosan növekszik, tehát minél több pénz marad az emberek zsebében.
A kormányváltás óta történt változások révén a társadalmi jövedelmek tekintetében jelentős emelkedés történt, és az adómódosítások is ezt a célt szolgálják. A Fidesz vezette kormány csökkentette az adójóváírást és a jogosultsági szabályokat is szűkítette, ezért a bizottság örömmel állapította meg, hogy ezzel a gyakorlattal szemben a szocialista-szabad demokrata kormány havi 6 ezer forinttal emeli az adójóváírás összegét, amellett, hogy a családi adókedvezmények összege is megváltozna. Mivel emellett egy 50 százalékos béremelés történt, ami a társadalom jelentős részét érintette, ezért a családi adókedvezményben részesülők és ezen belül főként az adókedvezményt maximálisan igénybe vevők száma is növekedni fog.
A bizottság úgy véli, a kormány célja egy kiszámítható és átlátható adópolitika megteremtése, ami a közterhek csökkentését eredményezi, ösztönzi a megtakarításokat és biztosítja a gazdaság versenyképességét. Emellett a kormánypolitika célja, hogy érvényesüljön az igazságos közteherviselés elve, valamint hosszabb távon megteremtse az uniós csatlakozással összefüggő, adórendszert érintő jogharmonizációs lépéseket.
A bizottság külön örömmel állapította meg, hogy az adómódosítások révén segíteni kívánja a számítástechnikai eszközök beszerzését, az informatika fejlesztését - ezt nagyon fontosnak tartjuk -, emellett a megtakarítások ösztönzését biztosítja az, hogy a biztosítási adókedvezményt módosítja. Azt gondoljuk, hogy a fiataloknak és a gyermekeknek nagyon fontos mind az internethasználat, mind pedig az, hogy olyan átlátható és jó adópolitika legyen, ami ösztönzi a családokat és a fiatalokat is a megtakarításokra.
Mindezek alapján az ifjúsági és sportbizottság többségi szavazással általános vitára alkalmasnak találta a törvényjavaslatot. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem