RÉVÉSZ MÁRIUSZ

Teljes szövegű keresés

RÉVÉSZ MÁRIUSZ
RÉVÉSZ MÁRIUSZ, az oktatási és tudományos bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Szabó Zoltán csúsztatott, és erre kénytelen vagyok kitérni, ugyanis az ellenzék nem azt mondta, hogy az adótörvények megtárgyalására soha nem állt ilyen kevés idő rendelkezésre, hanem azt mondta, hogy soha nem állt olyan kevés idő rendelkezésre az első bizottsági ülésig az anyag megkapásától kezdve, mint amennyi most rendelkezésre állt; múlt héten kaptuk meg, és hétfőn már tárgyaltuk az anyagot. Ez példátlan, erre nem volt példa a Ház történetében még. El kell mondjam, hogy 1999-ben, az előttem szóló állításával ellentétben, csökkentek az adóterhek, akkor vezettük be a háromkulcsos adórendszert.
Tisztelt Ház! Időnként eljön az igazság pillanata. A napokban megkapták a pedagógusok a béremelésüket, illetve meg fogják kapni, és rá fognak jönni, hogy nem találnak 50 százalékot a borítékban, nem lesz ennyi a béremelkedés mértéke. Ugyanúgy az igazság pillanatánál tartunk most itt a parlamentben ebben a pillanatban.
Az MSZP és az SZDSZ jelentős adócsökkentést ígért, nézzük meg, hogy mi valósult meg. Az MSZP azt mondta, hogy 13 százalékra, 25 százalékra és 40 százalékra csökkenti a kulcsokat, az SZDSZ óriási táblákon hirdette, hogy mindenki 18 százalékot fog fizetni.
Tisztelt Ház! Egyetlenegy százalékkal nem csökkentek az adókulcsok; azt hiszem, hogy ez önmagáért beszél. A PM illetékese egyébként elmondta, hogy számításaik szerint 1,4 százalékkal csökken az adóterhelés a következő évben - nem 10 százalékkal, ahogy ezt néhányan az előttem szólók közül állították. De az a kérdés - és ezt kell megvizsgálnunk -, hogy ez az 1,4 százalékos adócsökkenés mit fog jelenteni, mondjuk, a közalkalmazottaknak az elkövetkező évben. Ehhez érdemes megvizsgálni, hogy mit tudunk a kormány elképzeléseiről. A kormány előterjesztette, hogy 3 százalékos béremelést javasol. Ez is egyébként példátlan volt, mert a magyar demokrácia történetében arra még nem volt példa, hogy a magyar munkaadók magasabb béremelést tartottak volna elfogadhatónak, mint amit a magyar kormány előterjesztett. Ez példátlan volt.
(11.50)
De ott tartunk, hogy 3 százalékos béremelést javasolt a kormány képviselője, 5 százalékra prognosztizálják az inflációt, és ez az adótábla a számítások szerint, ez a három dolog együtt azt mutatja, a Világgazdaság is így számolt és hatástanulmányok is ezt mutatják, hogy 128 500 forinttól a reálbérek ezen peremfeltételek mellett csökkenni fognak. Többen céloztak rá a bizottságban, hogy ez pontosan azt jelenti, hogy az átlagkeresetek környékén decemberhez, novemberhez képest reálbércsökkenésre lehet számítani.
Nem értettek egyet a bizottság kisebbségben lévő tagjai a kötelező nyugdíjpénztári tagsággal sem, hiszen a Pénzügyminisztérium képviselője elismerte: a magánnyugdíjpénztárak három éve veszteségesen működnek. Azt is elismerte a PM képviselője, hogy a következő évben 25 milliárd forinttal többet kell a veszteségek pótlására biztosítani, összesen 90 milliárd forintot. Jogosan felvetődik a kérdés, tisztelt Ház, kinek az érdeke, hogy veszteségesen működő nyugdíjpénztárakba kényszerítsük a fiatalokat. Azt hiszem, hogy ezt a kérdést is meg kell majd válaszolni.
A bizottság azt is megállapította, és ezt még a kormánypárti képviselők is elismerték, hogy annak ellenére, hogy négy éven keresztül azzal bíráltak minket, hogy a családi adókedvezményt nem tudja mindenki igénybe venni és kevesen tudják igénybe venni, tisztelt Ház, a minimálbér környékén vagy kicsivel afelett keresők még az eddigieknél is sokkal kisebb arányban tudják a családi adókedvezményeket igénybe venni, gyakorlatilag egyáltalán nem tudják, az ő helyzetük ebből kifolyólag egyáltalán nem javul.
És végül, a bizottság ellenzéki tagjai felvetették, hogy teljesen igazságtalannak tartják az adó- és járuléktörvény-javaslatnak azt a pontját, amely szerint a pénztőke nyereségadóját megszünteti. Elképesztőnek tartjuk, hogy egy magát szocialistának valló párt ilyen javaslatot terjeszt a képviselőház elé. Valóban történt adócsökkenés: a pénztőke után, az ebből fakadó nyereség után nem kell adót fizetni az eddigi 20 százalékkal szemben. Azt hiszem, nem feledkezhetünk el arról, hogy ennek a javaslatnak az egyik nyertese éppen Medgyessy Péter lesz, ez elhangzott a bizottsági ülésen, akinek a saját vagyonbevallása szerint 80 millió forintnyi pénze van a tőzsdén. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Szegénységpárti!)
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem