GÚR NÁNDOR

Teljes szövegű keresés

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Amikor adó-, járulékpolitikáról beszélünk, azt hiszem, most olyan törvényjavaslat van a kezünkben, amely gyakorlatilag nem más, mint a versenyképességet és a foglalkoztatási növekedés lehetőségét magában hordozó javaslat. Úgy gondolom, nem kell részletezni, ilyen akár a minimálbér személyi jövedelemadó-mentessé tétele az alkalmazotti kedvezményen keresztül, akár az egészségügyi hozzájárulás mértékének csökkentése, de sok minden egyéb mást is említhetnék, az adójóváírás kérdését, az egyszerűsített vállalkozási adót is lehetne említeni. Azt gondolom, amikor az adójóváíráson keresztül 1 350 000 forintig a havi 9000 forint adójóváírás realizálható, amikor részlegesen ez 1 950 000 forintig realizálható, akkor ez mértékadó keresetnövekedési tényezőként jelenik meg.
Úgy hiszem, vissza kell egy kicsit tekinteni 1998-2001 időszakára, amikor is a gazdaság növekedett - nem recesszióban volt, mint ahogy Varga Mihály említette -, amikor a gazdaság 4-6 százalékpontos növekedést mutatott. Ekkor a bérek 1-1,5 százalékos növekedést igazoltak vissza, de hozzáteszem, hogy a bérek növekedése mellett a személyi jövedelemadó-terhelés átlagos értéke a 20,3 százalékról közel 22 százalékpontosra növekedett. Ebben az időszakban pont a fordítottja van. Varga Mihály mondja: recesszió van. Ezzel együtt a törvényjavaslat arról szól, hogy az átlagos adóterheket csökkentsük, és két év leforgása alatt az átlagos adóteher mintegy 10 százalékos csökkentésére kerítsünk sort.
Azt gondolom, más tehát az a logika, ami ma zajlik. Nem egy kétéves költségvetést betonozunk be, hanem egy kétéves adó-, járuléktörvényt kívánunk életre hívni, amely kiszámíthatóságot, megalapozottságot és az emberek számára olyan helyzetet teremt, hogy a jövőbe nyugodtan és bizalommal tudnak tekinteni. Mindez összességében, ha végiggondolják és végignézik, közel 3 millió foglalkoztatott számára (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) kedvezőbb helyzetet teremt.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem