DR. KIS ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN környezetvédelmi és vízügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A homokhátság vízzel történő ellátása, illetve az a folyamat, ami ott elindult, és annak visszafordítása bizony nem lehet egy kiragadott kis belső probléma megoldása, összességében kell kezelni. Ennek okán született az Országgyűlésben már két országgyűlési határozat, született több kormánydöntés; gyakorlatilag 1996 óta a mindenkori kormánynak egyik megoldandó problémája a homokhátság és annak egységes kezelése, amiben nemcsak a víz visszatartása, a vízmegtartó képesség erősítése számít megoldandó feladatnak, hanem a vízutánpótlás is, illetve az öntözhetőség megvalósítása, ami mindig többirányú problémát vet fel. Egyrészt ha vízkormányzási dolgok jönnek előtérbe, akkor attól tartanak, hogy ez valamiféle természetvédelmi károkozást jelenthet; a másik a természeti, mint amire például ön utal, hisz ennek a vízmegtartásnak és ennek a közép-homokhátsági programnak, amit ön itt most felvázolt, elsősorban természetvédelmi értékei vannak, mert az a vízbázis, amit ott tart, az öntözésre egyébként nem alkalmas, tekintettel arra, hogy ezek a közvetett öntözőművek, amelyek a területen vannak, jelen pillanatban sem teszik lehetővé ennek a víznek a kimozdítását a tározói rendszerből.
Tehát ez egy eleme lehet a megoldásnak, ami összességében kell hogy illeszkedjen a homokhátság vízutánpótlási, valamint természeti erőforrások regenerálódási problémáinak a megoldásához, ami jelen pillanatban ott tart, hogy ennek a költségvetési igénye több tíz milliárd forint, az ön programjáé nevezetesen 4 milliárd, és ennek fenntartása évi 30-35 millió forintot jelent. Ennek meg kell teremteni részben a hátterét, pénzügyi hátterét, másrészt - ahogy az előbb is említettem - nyilvánvalóan az összefüggő rendszereket is be kell ebbe kapcsolni.
Azt hiszem, az a program, ami most elindult, még az előző kormány idején, amit a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztésének hívtunk, az ki fog terjedni erre is.
(17.20)
Tehát nemcsak közvetlenül a Tiszára és a vízgyűjtő területére, hanem a vízháztartási problémák az Alföldön címmel működhet ez. Azt gondolom, hogy ebbe szervesen illeszkednek majd azok a technikai megoldások, amelyekről ön is szólt, meg nyilván azok is, amik a víz kormányzásával és a vízkészlet megtartásával, területen tartásával kapcsolatosak.
Én azonban azt gondolom, mielőtt ténylegesen elkezdenénk egy-egy ilyen munkát, azért ezeket a társadalmi vitákat ott helyben le kell folytatni, és látniuk kell az ott élőknek, hogy milyen garanciát kapnak, ha megváltozik az ökológiai környezet, tehát a gazdálkodási lehetőség, ez mennyiben jelent nekik jogszabályi és közgazdasági hátteret a vonatkozásban, hogy hosszú távon egy megváltozott tevékenység termelhet vagy hozhat annyi jövedelmet, hogy ott meg tudnak maradni. Mert most ez a legnagyobb probléma, hogy amikor arról beszélünk, hogy itt különböző élőhelyeket alakítunk ki, visszahozzuk a vizet, bizonyos területeken a természet közeli állapotot próbáljuk megteremteni, akkor az ott lakók attól tartanak, hogy kiszorulnak ebből a termelésből.
Ön is említette, hogy a mezőgazdasági termelés szerkezete változik - ez egyébként nem baj, ha változik; az a baj, ha ez a változás megszünteti a megélhetési forrásokat.
Ezért azt gondolom, ennek az egész alföldi programnak a kezelésében óhatatlanul szükséges lesz, hogy már a következő évtől kezdve mind a mezőgazdasági támogatásoknál, mind a tájvédelmi támogatásoknál és az agrár-környezetgazdálkodásnál egy olyan rendszer lépjen be, amelyik hosszú távon ad jogi, és még egyszer mondom, pénzügyi garanciát mindazok számára, akik ebben a tevékenységi körben benne vannak, mert akkor egy-egy ilyen program elindítása sokkal könnyebb, és nem társadalmi ellenállást vált ki, hanem mindenki számára megnyugtató, és ökológiailag is kívánatos tájgazdálkodáshoz vezethet.
Köszönöm szépen, elnök úr.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem