SZŰCS LAJOS

Teljes szövegű keresés

SZŰCS LAJOS
SZŰCS LAJOS, a szociális és családügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Kedves Miniszter Asszony! Az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló T/1224. számon önök előtt lévő törvényjavaslat általános vitájára való alkalmasságának tárgyalásán a módosítgatásokat a szociális és családügyi bizottság 2002. november 6-án megtartott ülésén a kormánypárti többség 12 igen, illetve 10 ellenszavazattal általános vitára alkalmasnak tartotta.
A bizottsági ülésen a Fidesz-Magyar Polgári Párt képviselőcsoportja nevében elmondtuk, hogy a benyújtott törvénymódosításokkal kapcsolatban elsősorban az a problémánk, hogy a kormány újra a korábbi ellenzéki, a mostani kormánypártok által sokat kritizált és támadott törvénymódosítási módszerhez, az elhíresült salátamódszerhez folyamodott.
(19.50)
És átgondolt, átfogó törvénymódosítás helyett ide-oda belenyúlt egyes törvényekbe, és azt az egységesség látszatát keltő törvénymódosító javaslatként nyújtotta be. Tette ezt úgy, hogy egy év alatt szinte valamennyi benne szereplő törvényt a parlament már legalább két alkalommal módosított. Tette azt még az előző ciklusban, és tette azt már a balliberális salátatörvény-gyártó éra is.
Felhívtuk a figyelmet arra, hogy ismételten nem tartják be ígéreteiket, és a nyugdíjasok számára 2003-ban a beígért egyhavi plusznyugdíj helyett csak egyheti juttatást terveznek. Értetlenséggel fogadták azt az észrevételünket is, hogy a pluszjuttatás a módosítás szerint nem rendszeres juttatás, és ezek szerint nem fog beépülni a nyugdíjalapba. Ezt azért tartjuk aggályosnak, mert a polgári kormány minden, a nyugdíjjal kapcsolatos ellátást beépített a nyugdíjalapba.
Nem tartjuk elfogadhatónak az ehhez fűzött magyarázatot, miszerint ha beépülne, akkor a nyugdíjasok közül néhányan nem részesülhetnének a minimál-nyugdíjhoz kapcsolódó ellátási formákból. Az a véleményünk, hogy be kellene építeni a 13. havi ellátást a nyugdíjak rendszerébe, fontosabb lenne emelni a nyugdíjminimumot, és ezzel az ellátáshoz fűződő hozzáférés is megoldott lenne.
Végül el kellene mondani a kormánypártoknak, hogy megtévesztették a közel 3 millió nyugdíjast. Hiszen amit kapnak, az sem nem 25 százalékos, sem nem emelés, csak egy újabb, a 19 ezer forinthoz hasonló adomány a nyugdíjasok részére.
Sugárzó lelkesedéssel vettük tudomásul, hogy a szocialista terminológia szerint a család fogalma olyan változáson megy keresztül, amire eddig nem volt példa. És bevezetjük a nukleáris családmodell fogalmát ahelyett, hogy az összevont jövedelmek okozta hátrányokat próbálták volna kiküszöbölni.
Nem tartottuk támogatandónak, hogy a lakásfenntartási támogatások esetében a támogatásra való jogosultságot 40 százalékra, míg a lakás fűtésére nyújtott támogatást 25 százalékra emelték. És a kormány előterjesztője szerint ez nem jelent majd gondot a családok részére.
Az önkormányzatok olyan feladatot kapnak, amelyhez nem rendel a kormány forrást. Miről is van szó? Valóban, a miniszter asszony által elmondottak szerint egységesíteni akarják az önkormányzati rendeletek szabályait a méltányossági jogkörbe tartozó ellátási formáknál - figyelmen kívül hagyva a helyi lehetőségeket.
A gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban meg kell jegyeznünk és meg is jegyeztük, hogy a gyermekjogi képviselő a törvény ez évi februári módosításával került be a törvénybe, és annak a közalapítványba történő kivonása a részletszabályok ismerete nélkül nehezen fogadható el.
Álságos és elfogadhatatlan számunkra, hogy a módosítás szerint a törvény egyes szabályai bevezetésének határideje 2008-ra tolódik ki. Éppen ezért arra kértük a kormányt, amennyiben lehetséges, dolgozza át ezt a javaslatot, és vonja vissza.
Összességében ezért a bizottság fideszes és MDF-es képviselői nem támogatták a benyújtott törvényjavaslatot.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem