DR. VIDORNÉ DR. SZABÓ GYÖRGYI

Teljes szövegű keresés

DR. VIDORNÉ DR. SZABÓ GYÖRGYI
DR. VIDORNÉ DR. SZABÓ GYÖRGYI, a szociális és családügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! A T/1224. szám alatt benyújtott törvényjavaslatot a szociális és családügyi bizottság 2002. november 6-án tárgyalta. Azt vizsgáltuk, hogy az egyes szociális törvények módosításáról szóló törvényjavaslat alkalmas-e az általános vitára. Erre a kérdésre az első helyen kijelölt bizottság többsége 12:10 arányban igennel válaszolt. Tette ezt több okból is.
Először: mert ez a módosításcsomag a kormány programjának szerves részét alkotja. Példaként említem a gyermekek védelmére szolgáló rendszeres támogatás összegének megemelését vagy az idősek számára fokozatosan bevezetésre kerülő 13. havi nyugdíj törvényi megfogalmazását, garanciáját.
Másodszor: mert ez a javaslat a szociális jogbiztonság és az esélyegyenlőség növelésének és a területi egyenlőtlenségek csökkentésének érdekében íródott. Példaként a rászorultság mértékének egységes szabályozását emelem ki.
A harmadik ok: mert ez a törvényjavaslat a fogyatékkal élők számára jogkiterjesztést tartalmaz.
Negyedszer: mert biztosítja a javaslat a gyermekjogi képviselő függetlenségét, és a bántalmazott gyermek fokozott védelmét.
A többségi véleményt megalapozó további ok a szociális szolgáltatások körét illeti. Ezek közül az egyik nagyon lényeges módosítás, hogy már nemcsak szakosított ellátást, hanem alapellátást is végezhet nem állami vagy önkormányzati fenntartású szolgáltató, és akinek ezért szerződés alapján normatív támogatás jár.
Ki kell még emelnem egy új intézmény megjelenését a javaslatban, ez pedig a szociálpolitikai tanács, amelynek országos hálózata a civil szakmai kontroll egyik bázisa lehet. Elhangzott a bizottsági ülésen a javaslatnak az az igen lényeges eleme is, amely a hajlék nélkül élők számára jelent szociális minimumot, elemi biztonságot, amennyiben a tízezer fős lakosságlétszámot meghaladó településeken kötelező feladattá teszi az utcai szociális munka, éjjeli menedékhely és nappali melegedő biztosítását.
Végezetül, de legkevésbé sem utolsósorban nagy erénye e törvénymódosításnak a fogalmak pontosítására, tisztázására való törekvés, ami a korrekt végrehajtás nélkülözhetetlen eszköze. Ezek voltak a leglényegesebb okai annak, hogy a T/1224. számú törvényjavaslatot a szociális és családügyi bizottság általános vitára alkalmasnak találta.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem