FONT SÁNDOR

Teljes szövegű keresés

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! 2002. október 17-én megjelent egy kormányrendelet, amely az úgynevezett adósságkonszolidálásról szól, mintegy 60 milliárd forintot, ezen belül konkrétan 45 milliárd forintot ajánlott fel a kormány arra, hogy az éven belüli adósságot a mezőgazdaságban érintettek számára valamilyen szinten megpróbálja átvállalni.
Mi már akkor az aggályainkat fejezetük ki, hogy ez az egész rendelettervezet gyakorlatilag a tsz-lobbi nyomására történt, és önök egy kizárólagos szektort szeretnének csak támogatni ezzel az elképzelésükkel. Önök akkor nagyon tiltakoztak ezen felvetésünk ellen. És mi történt? Gyakorlatilag önök teljes egészében kizárták az új típusú szövetkezeteket abból a lehetőségből, hogy ők is éljenek az úgynevezett adósságkonszolidálással. Nem engedték meg ezt, hiszen regisztrációs számot követeltek meg először tőlük, de közismert, hogy az új típusú szövetkezeteknek nem kell regisztrációs számot adni.
(12.30)
Önök termelőszövetkezeteknek, téeszeknek, termelő típusú tevékenységet végzőknek ajánlották fel ezt az adósságkonszolidálást, holott az új típusú szövetkezetek ereje éppen abban rejlik, hogy a termelést magánszemélyként végzik, és ezek az új típusú szövetkezetek szolgáltatásra, közös beszerzésre, közös értékesítésre, marketingmunkára alapozódnak.
Önök számtalanszor kifejezték azt, hogy az Európai Unióban várhatóan ezek az új típusú szövetkezetek kerülnek előtérbe, amelyek várhatóan csak e szövetkezés formájában nyerhetik el a különféle agrártámogatásokat. Ezzel az üggyel kapcsolatosan egyébként múlt héten képviselőtársam, Medgyasszay László önnél is, minisztertársánál is eljárt - eredménytelenül.
Kérdezni szeretném, mi volt az oka, hogy ilyen súlyos megkülönböztetésen alapuló rendeletet hoztak meg. Kérdezem, hogy szándékoznak-e a rendelet korrigálni, és egyenrangú partnernek tekinteni az új típusú szövetkezeteket is.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem