KOCSI LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

KOCSI LÁSZLÓ
KOCSI LÁSZLÓ, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Mindenekelőtt engedje meg, hogy gratuláljak frakcióvezetői megbízatásához - erre eddig nem volt módom. Sok sikert, jó munkát kívánok. (Herényi Károly: Köszönöm. - Taps az MSZP padsoraiból.)
"Építsünk vagy bontsunk?" című kérdése számomra kicsit olyan, mintha azt kérdezné tőlem, hogy késsel vagy villával próbáljuk-e a levest enni. A pontos helyzetet hűen tükröző kérdés ugyanis véleményem szerint inkább úgy hangzik: szabad-e egy állami tulajdonú, régészetileg és műemlékileg védett területen tulajdonosi és hatósági engedély nélkül építkezni? Mi több, szabad-e bárhol bárkinek építkeznie úgy, hogy semmibe veszi a hatályos törvényeket? Bizonyára az ön számára sem kétséges a válasz: nem szabad. Önnek, nekem, bármelyikünknek, így a Citadella 4U Kft.-nek is csak úgy szabad ilyen munkálatokba kezdenie, ha rendelkezik a szükséges engedélyekkel, és mindenben jogkövető magatartást tanúsít. Ezért a jogszabályok betartása és betartatása nem lehet utólagos megítélés függvénye. Nem fordulhat elő az sem, hogy a hivatal, amelyet egyébként a törvényesség betartása érdekében működtetünk, ezért, azért, amazért elfordítja a tekintetét.
Nem vagyok a bontás és a rombolás híve. Biztosíthatom önt, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársai sem lelik örömüket az ilyesmiben. Itt azonban nem erről van szó. Mint ahogy arról sem, hogy rugalmas-e az eljáró hivatal. Mert a hivatal rugalmasságát kizárólag a törvényes kereteken belül lehet elvárni, azokat átlépve nem. Sem ebben az ügyben, sem máskor. Bármennyire fájó is, a turizmus szempontjából káros is a jelenlegi helyzet, fel kell hívnom a figyelmét arra, hogy azt nem egyéb idézte elő, mint egy engedély nélküli építkezés. Ráadásul az építtetőnek jogorvoslati lehetősége van (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), és ezzel élt is. Itt csak az általa kezdeményezett bírósági eljárás lefolytatását és a jogerős bírósági ítélet kihirdetését követően nyílik majd lehetőség a jelenlegi rendezetlen állapot megszüntetésére.
Bízom abban, hogy erre mihamarabb sor kerül, és a Citadella újra olyan lesz, amilyennek (Az elnök ismét csenget.) mindnyájan szeretnénk. (Szórványos taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem