HERÉNYI KÁROLY

Teljes szövegű keresés

HERÉNYI KÁROLY
HERÉNYI KÁROLY (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Mint az Országgyűlés idegenforgalmi bizottságának tagja, szomorúan követtem a nyári eseményeket a médiában, ami a Citadella-épületegyüttes környékén kialakult. A szezon kellős közepén, Budapest leglátogatottabb helyén, ahova évente több millió turista látogat el - talán ez hazánk leglátogatottabb idegenforgalmi látványossága és pontja -, a város tetején csaptak össze a komplexum hasznosításával, működtetésével negyven évre megbízott vállalkozás ügyvédei a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt erősítő jelentős létszámú rendőri egységekkel. A történteket rendőrségi helikopter közvetítette, amely közvetítés nyomán az egész ország tudhatott erről a dologról.
Azt, hogy a jogi vitában kinek van igaza, majd a bíróság el fogja dönteni. Azt viszont biztosan mondhatjuk, hogy a kialakult helyzetnek megfelelően, illetve köszönhetően az idén sem fejlődött a szolgáltatás színvonala a Citadella környékén, sőt a bezárást követően továbbra sincs kulturált pihenőhely, színvonalas vendéglátó-ipari egység és európai színvonalú mellékhelyiségek.
Ezért kérdezem az államtitkár urat, számíthatunk-e arra, hogy minden engedély nélkül vagy szabálytalanul épülő, illetve a múltban épített épületrészt, idegenforgalmi egységet hasonló szigorral fognak lebontásra kötelezni, legyen az Budapesten vagy vidéken. Rugalmas és ésszerű-e az a hivatali magatartás, amely szerint már egy megépült, több százmilliós értékű egységet először lebontatnak, majd engedélyeztetés után újra engednek felépíteni?
Örömmel olvastam a miniszter úr nyilatkozatát, hogy sem az engedély nélküli építkezésnek, sem a bontásnak nem híve. Látnak-e valamilyen megoldást a minisztériumban, államtitkár úr, miniszter úr, hogy különös tekintettel ennek a helynek a nagyon nagy idegenforgalmi jelentőségére, ésszerű megoldás, ésszerű kompromisszum szülessék? (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Ugyanis azt hiszem, itt egy nagyon rossz kérdésre egy meglehetősen rossz válasz született.
Várom a megtisztelő válaszát.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem