PÜSKI ANDRÁS

Teljes szövegű keresés

PÜSKI ANDRÁS
PÜSKI ANDRÁS (MDF): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt héten arról értesülhettünk, hogy az Oktatási Minisztérium tervei szerint 2003 szeptemberétől a gimnáziumokban heti öt órát kell majd az első idegen nyelv tanítására fordítani, mivel ennél kevesebb óraszámban nem lehet eredményesen és hatékonyan nyelvet oktatni. Ez így önmagában egy pozitív indítvány, mert ma már létfontosságú egy vagy több nyelvvizsga megszerzése, és ez valóban nehéz feladat heti öt óránál alacsonyabb óraszám esetén. Azonban a gimnáziumokban mindössze hat óra áll idegen nyelvek oktatására rendelkezésre, így ezen módosítás azt eredményezné, hogy a diákok egyetlen nyelvet kezdhetnének tanulni a gimnáziumokban.
A Magyar Demokrata Fórum szerint különösen fontos erős minőségi követelmények felállítása és megkövetelése a középiskolák esetében is. És bár a gimnáziumokban valóban az a tapasztalat, hogy a tizedik, tizenegyedik osztály végére megugrik a nyelvvizsgát szerző diákok száma, vajon nem túl késő-e ekkor elkezdeni egy teljesen ismeretlen nyelv elsajátítását? Vajon mit lehet elérni a rendelkezésre álló másfél-két év alatt?
A következő, szinte magától adódó kérdés technikai jellegű: hogyan oldható meg, hogy a nyelvvizsgát szerzett diákok azonnal elkezdhessék a második nyelv tanulását, hiszen nyelvvizsgák jóformán minden hónapban vannak? Hogyan lehetséges tehát új nyelvi csoportok létrehozása, ha a nyelvvizsgák megszerzésének időpontjai jelentősen szóródnak?
Ez a rendszer kiválóan működik, felvetődik tehát a kérdés, hogy megtarthatják-e ezeket a rendszereket azok a gimnáziumok, ahol már ez eddig is bevett gyakorlat volt. Már most is sokszor akadályokba ütközik az angoltól eltérő nyelvcsoportok beindítása, megfelelő számú jelentkező hiányában. A jövőben a kis nyelveket tanító pedagógusok jelentős hányada akár feleslegessé is válhat. (Az elnök jelzi az idő leteltét.) Mi lesz a kisnyelvek és a kis nyelveket (Az elnök kikapcsolja a képviselő mikrofonját.) oktató pedagógusok sorsa?

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem