DR. HILLER ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. HILLER ISTVÁN
DR. HILLER ISTVÁN oktatási minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm szépen a kérdését. Sok tekintetben egyetértünk; azt gondolom, közösen gondoljuk, hogy Magyarországon a mi édes anyanyelvünk elsajátítása mellett minden magyar állampolgárnak, főleg a fiatal generációknak létfeltétele, hogy egy idegen nyelvet jól és használható módon tudjanak, és ezt a későbbiekben kiegészíthessék. Az európai uniós csatlakozással kapcsolatban ugyanis vannak olyan kérdések, amelyek csak egy bizonyos társadalmi csoportot érintenek, és vannak olyan problémák, amelyek generációk egészére - én biztos vagyok benne, hogy az informatikai tudás és az idegennyelv-tudás ilyen - kiható kérdések.
Sajnálattal kell közölnöm, hogy az elmúlt évtizedben Magyarországon a használható módon idegen nyelvet tudó lakosság száma jelentősen nem emelkedett. Ma a magyar felnőtt lakosságnak 12-15 százaléka beszél használható módon idegen nyelvet; az, ami jelenleg a középfokú oktatási intézményeinkben folyik, ezzel a bizonyos kétszer háromórás megosztással nem teszi lehetővé, hogy valóban elmélyülten megtanuljanak egy nyelvet. Az Oktatási Minisztérium ezért tervezi azt, hogy ötórás keretben egy idegen nyelvet kezdjenek el tanulni úgy, hogy ezt valóban jól tudják.
Az ön kérdésének címe az, hogy egy idegen nyelvvel az Európai Unióba; én erre azt tudom válaszolni, hogy egy jól használható idegen nyelvvel, amit valóban tud, igenis előbb el tud jutni a saját életében, a saját területén, a munkakörében is az Európai Unióba. Nem arról van szó, hogy mi a második nyelv elsajátítását megakadályozni kívánjuk, sokkal inkább arról, hogy először egy idegen nyelvet tudjon jól és helyesen. És hadd tegyem még hozzá, hogy ezzel egyidejűleg a kormányprogramnak megfelelően mindazok, akik az érettségihez kapcsolva vagy az érettségi előtt egy akkreditált idegennyelv-vizsgát letesznek, a befizetett nyelvvizsga árát vissza fogják kapni.
Ez a program tehát két elemet (Az elnök jelzi az idő leteltét.) támogat egyszerre: a nyelvtanulást és a nyelvvizsgát együtt. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem