NAGY JENŐ

Teljes szövegű keresés

NAGY JENŐ
NAGY JENŐ (MSZP): Tisztelt Államtitkár Úr! A választókerületemben, a Balaton északi partján szinte állandóan napirenden lévő téma a vízdíj. A szolgáltató az állami tulajdonú Dunántúli Regionális Vízmű Részvénytársaság. A terület meghatározó részén a díjmegállapító a környezetvédelmi és vízügyi miniszter. Az alkalmazott díjrendszer egytényezős.
Egyre több kritikai megjegyzés éri a jelenlegi egytényezős díjrendszert a lakosság, a polgármesterek és a helyi civil szervezetek részéről egyaránt. Véleményük szerint, mellyel én is egyetértek, az egytényezős díjrendszer nincs tekintettel az idegenforgalom miatt megjelenő szezonalitásra. A zavarmentes szolgáltatás érdekében a kapacitások a nyári csúcsfogyasztásra épültek ki. A szolgáltatótól kapott adatok szerint a választókerületemben az idényfogyasztók számaránya közel 60 százalék; a szolgáltató költségeinek 70 százaléka az úgynevezett állandó költség.
A magas állandó költségek egész évben jelentkeznek, függetlenül attól, hogy a rendszerek kapacitáskihasználása szezonon kívül nagyon alacsony is lehet - ez 30-40 százalék szokott lenni. Az egytényezős díjrendszerben az éves szinten keveset fogyasztók nem járulnak hozzá számottevően ahhoz, hogy az év bármely napján megfelelő minőségű és korlátlan mennyiségű ivóvíz álljon rendelkezésre. A nyári csúcsfogyasztás idejére fenntartott készenlét magas költségei az azonos időszak árbevételében nem térülnek meg, mivel a díj egész évben egységes.
(12.50)
A szolgáltató is és az önkormányzatok képviselői is a kéttényezős díjrendszer bevezetését szorgalmazzák. A kéttényezős díjrendszer lényege, hogy a fogyasztó egy előre meghatározott, a fogyasztott mennyiségtől független, változatlan összegű alapdíjat, rendelkezésre állási díjat, valamint ezen felül a fogyasztott mennyiség arányában változó díjat fizet. Az alapdíj célja a készenléti ráfordítások megtérülésének biztosítása. Az alapdíjat a nulla köbmétert fogyasztók is fizetnék, hiszen az ő (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) számukra is biztosított a szolgáltatás mindenkori igénybevételének lehetősége.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem