DR. NAGY GÁBOR TAMÁS

Teljes szövegű keresés

DR. NAGY GÁBOR TAMÁS
DR. NAGY GÁBOR TAMÁS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. A november eleji viharok súlyos károkat okoztak az ország egyik legjelentősebb műemlékében, a Mátyás-templomban. A vihar következtében cserepek és kődíszek lazultak meg és hullottak le a tetőről, így a templom megközelítése szinte életveszélyessé vált. Az épület tragikus állapota szükségessé teszi a felújítást, a plébánia ezért állagfelmérést végeztetett, és a szakértők megállapították, hogy a felújításra nettó 4 milliárd forintot kellene fordítani.
Az Orbán-kormány nemcsak szavakkal, hanem anyagi erőforrások biztosításával is támogatta a jelentős egyházi épületek felújítását, tervei között szerepelt, hogy a 2003. évi költségvetésben a Szent István-bazilika felújításának befejezésével a Mátyás-templom kapja meg a kiemelt anyagi támogatást.
Mindössze néhány hónap telt el a parlamenti választások óta, amelynek kampánya során önök nem győzték hangsúlyozni az egyház szerepének és az egyházzal való jó kapcsolatnak a fontosságát, és most mégis megdöbbenve tapasztaljuk, hogy a Medgyessy-kormány az előző évi 4 milliárd forintról mindössze félmilliárd forintra csökkentette az egyházi kulturális örökség védelmére fordítható költségvetési összeget. Az elmúlt napokban az egyházi ügyekért felelős államtitkár elmondta: nincs pénz 2003-ban, sőt 2004-ben sem várható állami segítség, és ezt a problémát az egyháznak egyedül kell megoldania.
A miniszterelnök úr idén június 17-én a Budai Polgárok Társasága által szervezett rendezvényen kijelentette, hogy a Mátyás-templom felújítását el kell végezni; hogy azt milyen forrásokból és milyen módon tudjuk megcsinálni, arról még lesz konzultáció. Mindezek alapján a következő kérdéseket szeretném föltenni önnek:
Mikor és kivel fog konzultálni a kormány arról, hogy milyen módon és milyen forrásból végzik el a Mátyás-templom felújítását? Tartja-e a miniszterelnök úr az adott szavát, és biztosítanak-e anyagi forrást Magyarország egyik legkiemelkedőbb egyházi műemlékének megmentésére? (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Bravó! - Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem