ROGÁN ANTAL

Teljes szövegű keresés

ROGÁN ANTAL
ROGÁN ANTAL (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Országgyűlésben a költségvetés tárgyalása kapcsán kialakult egy most már közel 12 esztendős gyakorlat, amit ebben a formájában 8 esztendeje már stabilan folytat a Ház, a 8 esztendeje érvényben levő Házszabály előírásainak, illetve akár az attól való eltérésnek megfelelően.
Mindannyian nagyon jól tudjuk, hogy a Házszabály előírása úgy szól, hogy a parlamentben a költségvetési vitában lehetőleg csak a költségvetési bizottság fejtse ki a véleményét, annak kisebbségi, illetve többségi előadója. Ehhez képest minden alkalommal az elmúlt 8 esztendőben, a mindenkori parlamenti többség és a mindenkori parlamenti kisebbség egyetértésével eltértünk a Házszabálytól, és lehetővé tettük azt, hogy az ellenzéki képviselőcsoportok a bizottságok kisebbségi előadójaként egy-egy szakmai témában is kifejthessék véleményüket a költségvetésről, a költségvetési törvényjavaslatról.
(10.40)
1999-ben felmerült az - akkor a Fidesz képviselőcsoportja részéről -, hogy ettől esetleg térjünk el, és tartsuk be a Házszabályt. Az volt a kérése a Magyar Szocialista Párt frakciójának mind 1999-ben, mind 2000-ben, hogy ezt ne tegyük; és bár hatalmunkban állt volna, hogy ne tegyük meg, ennek ellenére mind 1999-ben, mind 2000-ben támogattuk a Házszabálytól való eltérést, lehetővé tettük, hogy a parlamenti kisebbség, a Magyar Szocialista Párt képviselői a bizottságok kisebbségi előadóiként is elmondhassák a véleményüket. Abban a parlamentben, amit önök négy esztendőn keresztül nem tartottak demokratikus parlamentnek.
Elérkeztünk ahhoz az időszakhoz, amikor önök vannak többségben, olyan parlamenthez, amit önök tekintenek demokratikus parlamentnek; olyan parlamenthez, amelyben önök mindvégig demokráciacsomagról beszélnek, és első lépésük az, hogy ebben a parlamentben a költségvetési törvényjavaslat tárgyalása során ezt a jogot az ellenzéktől, az ellenzék kisebbségi véleményét ismertető bizottsági előadóktól megvonják.
Ennyit az önök demokráciacsomagjáról. (Taps az ellenzék soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem