SÁGI JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

SÁGI JÓZSEF
SÁGI JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Igyekszem megtörni a monotonitást, és nagyon röviden egypár szóval azért érvelnék amellett, hogy az ellenzéki pártok miért tartják elfogadhatónak a jelentést.
Az Országos Rádió és Televízió Testület jelentését, amint az az általános vitában kiderült, a Szabad Demokraták Szövetsége 1997-től folyamatosan nem tartja elfogadhatónak, nem tartják ezért egyiket sem elfogadásra méltónak, míg a Magyar Szocialista Párt csak a 2001. évit nem fogadja el. Mi ezzel szemben azt mondjuk, hogy a testület az elmúlt években, így 2001-ben is teljesen törvényesen működött, és mindig határidőre, pontosan, tartalmilag és formailag is pontosan benyújtotta a parlamentnek a tevékenységéről szóló beszámolókat. Jóllehet azok általános vitájára nem került sor, mégis úgy értékeljük, hogy ezek a beszámolók megfeleltek minden formai követelménynek.
A testület a munkáját az elmúlt ötéves időszakban mindig is a médiatörvény által meghatározott három területen fejtette ki, és ezeket pontosan teljesítette is. Kiemelném, elnök úr, hogy az Európai Unió országjelentése már 2001-ben is megállapította az ORTT jelentőségét és szerepét, és ezt nagyon pozitívan is értékelte.
Az ORTT elnök asszonya a legutóbbi felszólalásában kiemelte, hogy a legfőbb legitimációs bázisa az ORTT-nek a legalitás, a törvényesség, amihez a testület a fennállásától kezdve törvényesen, következetesen ragaszkodik is. Az ORTT feladata a törvény szerint is a műsorszolgáltatók médiatörvényben meghatározott törvényes működésének a felügyelete. Nem dolga tehát a mindenkori ellenzéki pártok vélt vagy valós sérelmeinek orvoslása, és egyidejűleg az ellenzéki pártok sem adhatnak utasításokat, pártutasításokat a testületnek. Ezzel szemben elmondható, hogy az ORTT igenis rendben, sőt az adott körülményeknek megfelelően - a körülményektől eltekintve is - kiválóan végezte a munkáját.
(23.00)
Hiszen az ORTT 1999-től új megfigyelési monitoringrendszerben végezte és rögzítette a napi megfigyeléseket. Vizsgálta az országos és körzeti televíziók adásait. Nagyon szomorú tapasztalat ugyanakkor, hogy a piacon lévő kereskedelmi televíziók által generált verseny egyik következményeképpen jelentősen megnőtt az erőszak és brutalitás aránya a tévés kínálatban. Ezt eddig egyes-egyedül az ORTT próbálta megfékezni a maga jelentéseiben, felhívásaiban, illetve az állandó monitoringjelentéseiben.
Végezetül a kereskedelmi televíziók által megindított versenyben ugyan a Magyar Televízió alulmaradt, de érdekes - bár korábban ez nem került elő a vitában -, hogy a Magyar Rádió néhány hírműsora mind a mai napig az élen maradt. Ebben az ORTT megint csak kitüntetett szerepet játszik.
Mindezek figyelembevételével, tisztelt elnök úr, tisztelt képviselőtársaim, kérem szépen, hogy az ORTT jelentését fogadják el.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem