GLATTFELDER BÉLA

Teljes szövegű keresés

GLATTFELDER BÉLA
GLATTFELDER BÉLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! A szocialista kormány hivatalba lépése óta szinte nincs olyan hét, hogy a mezőgazdaságból élőket, különösen a családi gazdálkodókat ne érné újabb és újabb meglepetés - már ha meglepetésnek nevezhető az, amikor arcul csapják őket. Most - ha igaz a hír - azzal kell szembenézniük, hogy jövőre megszűnnek a számukra jogszabályokban előírt legfontosabb támogatások. Tisztában van ön, tisztelt miniszter úr, azzal, hogy e döntés mit jelent számukra? A polgári kormány tudatában volt annak, hogy az Európai Unióban a mezőgazdasági termelés a családi gazdaságokra épül, ennek érdekében kiemelten kezelte támogatásuk kérdését is. Ezzel azt célozta, hogy a magyar gazdálkodók egyenrangú partnerként csatlakozhassanak az Unióhoz, azok a magyar gazdálkodók, akik az ország termőföldjének több, mint 50 százalékát művelik. A szándék nyilvánvalóan helyes volt, hiszen a választási kampányban még önök is azt hangoztatták, hogy továbbra is biztosítják ezeket a támogatásokat.
(11.20)
A gazdálkodók azonban azzal szembesülnek, tisztelt miniszter úr, hogy a szocialista kormány ígéretei és tettei köszönő viszonyban sincsenek egymással. Azzal szembesülnek, hogy a szocialista kormány ismét becsapja őket, mert becsapja őket, ha nem kapják meg a plusz 10 százalékos fejlesztési támogatást. Becsapja őket, ha le kell mondaniuk a földalapú többletámogatásról és a kedvezményes hitelekről.
Medgyessy Pétert, Magyarország miniszterelnökét is idézem: "meghagyjuk a mezőgazdaságban a családi támogatást" - mondta a Magyar Hírlapnak adott interjújában. "A családi gazdaságokat elsősorban az áruhitelek rendszerével segítjük, miközben fenntartjuk a korábban adott támogatásokat" - mondta Medgyessy Péter a Pilvax kávéházban. Sőt, a szavát adta; a szavát adta, miközben a támogatásokat most mégis elveszi. Mikor szoknak már le arról, miniszter úr, hogy ellenségként kezeljék a kisemmizett gazdatársadalmat? Jobb lenne, ha inkább partnerként tekintenének rájuk!
Kérdezem tehát a miniszter urat: miért csapják be a családi gazdálkodókat? Mi igaz: amit akkor mondtak vagy amit most tesznek? Önök abban látják az uniós csatlakozás sikerét, ha folyamatosan becsapják a magyar gazdálkodókat?
Köszönöm szépen. Várom válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem