DR. LÁSZLÓ CSABA

Teljes szövegű keresés

DR. LÁSZLÓ CSABA
DR. LÁSZLÓ CSABA pénzügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Azt gondolom, amikor nyáron az új kormány átvette a Posta feletti felügyeletet is, akkor még a várakozásainál is sokkal rosszabb helyzetben találta ezt a nagy céget, amely ma talán az egyik legnagyobb foglalkoztató ebben az országban, és sajnos komoly veszteségeket fog az idén elszenvedni a korábbi vezetés, azt kell mondjam, szakszerűtlen hozzáállása miatt.
Önnek abban igaza van, hogy azok a postások, akik egyébként becsülettel végzik a munkájukat, természetesen nem fizethetik meg ennek az árát. Az új vezetés azóta folyamatosan készíti elő azokat a reformlépéseket, amelyek mind a szolgáltatások színvonalát, mind a postások munkakörülményeit illetően, azt gondolom, előrelépést kell hogy jelentsenek a következő években. Most készül, mint minden állami vállalatnál, a Postánál is a jövő évi üzleti terv, és a vezetés jelenleg folytatja azokat az egyeztetéseket a munkavállalói érdekképviseletekkel, amelyek végén, remélem, megegyezés alapján lehet a postások jövő évi béremeléséről dönteni.
Azt mindenképpen el kell mondani, hogy az az adócsökkentés, ami már szeptember 1-jétől hatályba lépett, a postásoknál különösen fontos, miután, sajnos, meglehetősen alacsony az átlagkereset ebben a szférában, s a minimálbér adómentessége itt már egyből egy nagyon komoly lépést jelentett.
(13.00)
Az érdekegyeztető tárgyalásokon a szakszervezetek, illetve a munkaadók és a kormány között született egy megállapodás, amelynek alapján jövőre 4,5 százalékos reálkereset-növekedésre lesz lehetőség a különböző ágazatokban.
A postára vonatkozóan is elkészültek a számítások, és azt mutatják, hogy egy mindössze fél százalékos bruttó keresetnövekedés is kielégíti a 4,5 százalékos igényt, illetve az említett megállapodást. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy ennél magasabb keresetemelésre lesz szükség, de azt kérem, hogy várjanak türelemmel addig, amíg az érintettek meg tudják kötni a megállapodást, és eredményesen le tudják zárni.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem