LEZSÁK SÁNDOR

Teljes szövegű keresés

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Ugyanerről fogok beszélni, ugyanis az ajánlás 16. pontja tartalmazza Németh Zsolt MDF-es képviselőtársam indítványát azon visszás helyzetek feloldására, amelyek abból keletkeztek, hogy a gázszolgáltató, monopolhelyzetével visszaélve, több települést a gázközművagyon térítés nélküli vagy csak jelképesen megtérített átadására kényszerített.
Nagyon fontos lenne ennek az indítványnak az elfogadása, különben, a törvényalkotó szándékával ellentétben, nem fognak lezárulni a vagyonjogi viták. Bács-Kiskun megyében 16 önkormányzatot kizártak az eddigi gázközművagyonnal kapcsolatos állami térítések lehetőségéből. Országosan, az ellentmondó felmérések szerint több mint 200 települést zártak ki. Ugyanis ezeket az önkormányzatokat a gázszolgáltatók, többségében '96-ban, kényszer elé állították: vagy eladják számukra bekerülési áron az új közműveket, vagy beszüntetik a gázszolgáltatást, az ellátás gazdaságtalan voltára hivatkozva.
Szűkebb hazámból tudom említeni Gátér és Petőfiszállás példáját. Ezek a kiszolgáltatott önkormányzatok kénytelenek voltak engedni ennek a követelésnek, holott az akkori gyors infláció harmadával értékelte le a bekerülési értéket. Emellett ezek az összegek nyilván nem tartalmazhatták azt a nagy mennyiségű társadalmi munkát, közmunkát, amit az önkormányzatok mozgósítottak a minél olcsóbb beruházás érdekében. Később ezeket az önkormányzatokat kizárták az önkormányzati közművagyon eddigi térítési ciklusaiból, arra való hivatkozással, hogy ők eladták ezt a vagyont.
Sajnos, ezeknek az eladásoknak nem volt semmi olyan ismérvük, ami egy egyenlő felek közötti szabad piaci szerződés feltételeit kielégíthette volna. Az egyenlőtlen szerződés feltételeire jellemző, hogy azonos nagyságú közművagyonnal rendelkező települések közül azok, amelyeket annak idején nem állítottak a muszájból történő eladás elé, már eddig is tízszer annyi bevételhez jutottak közművagyonuk után, mint a kényszerből eladók.
Mind az igazságosság, mind a további pereskedések megelőzése érdekében kérem képviselőtársaimat, hogy fogadják el Németh Zsolt képviselőtársunknak az ilyen visszás helyzeteket orvosolni szándékozó indítványát, amely arról is szól, hogy a kormánynak javaslatot kell kidolgoznia azon önkormányzatok kárpótlására, amelyek, a szolgáltató monopolhelyzetéből eredően, fejlesztési forrásaik ellentételezés nélküli átadására kényszerültek.
Mindenképpen szeretném ezzel kapcsolatban még elmondani azt, hogy kell egy leltárt készíteni, egy gázközművagyon-leltárt, aminek alapján talán pontot lehet tenni ennek a drámai történetnek a végére. Egyébként is az államháztartási törvény előírja a vagyonleltárt, az államnak kell készítenie egy vagyonleltárt. Nem is vitatkozhatnánk költségvetésről, be sem lehetne terjeszteni a költségvetési törvényt egyébként. Tíz esztendő óta az államháztartási törvényt, amely előírja ezt a vagyonleltárt, folyamatosan megsérti minden kormányzat, amióta a költségvetést beterjeszti.
Szükséges egy ilyen közműleltárt készíteni, amely talán rendezni tudja ezt a drámai történetet. Nagyon nehéz lesz, de segítene ebben Németh Zsolt képviselőtársam módosító indítványa.
Köszönöm a figyelmüket. (Pettkó András tapsol.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem