LENGYEL ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

LENGYEL ZOLTÁN
LENGYEL ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A kilencvenes évek elején számtalan önkormányzat került abba a helyzetbe, hogy önerőből kellett megvalósítania a gázközmű-beruházását. Az önkormányzatok a rendelkezésükre álló vagyont kényszerhelyzetben, általában áron alul adták el annak érdekében, hogy a lakossági terhek elviselhetők legyenek. Számtalan esetben kellett felvenni olyan hiteleket, amelyek a későbbi fejlesztéseiket determinálták, lehetetlenné tették, és számtalan esetben volt olyan, hogy az önkormányzati feladatokat is nehezen tudták ellátni a gázberuházás hatására. Szám szerint 752 olyan önkormányzat volt, amelyek 1993. augusztus 4. előtt kezdték meg a beruházásokat és azt követően fejezték be.
A Horn-kormány idején privatizációra kerültek a gázszolgáltatók, és ezeknek az önkormányzatoknak az igényét még az a kormányzat elismerte azzal, hogy a névérték 40 százaléka erejéig részvényeket bocsátott az önkormányzatok rendelkezésére, amit el kellett adniuk, hogy a hiteleiket vissza tudják fizetni, az önkormányzatok működőképességét meg tudják őrizni. Úgy tűnt, hogy ezzel lezáródott a gázközmű-kártérítéssel kapcsolatos procedúra; illetve az önkormányzatok ebbe nem túlzottan nyugodtak bele, már csak azért sem, mert bőven a névérték fölött, 200 százalék fölött adta el az állam a gázszolgáltató részvényeit.
Az elmúlt ciklusban megkezdődött az önkormányzatok gázközművel kapcsolatos igényeinek a rendezése, és ekkor a parlamentben is több alkalommal folyt erről vita. Nagyon nagy megdöbbenéssel tapasztaltam, hogy a költségvetésben is mindössze 11 milliárd forinttal szerepel az 1993. augusztus 4. előtt megkezdett beruházások rendezése, holott tudjuk, hogy ennek a tényleges összege megközelíti a 20 milliárd forintot. Rettentően meg voltam döbbenve, mert regnáló polgármesterként kaptam a BÖK vezetőjétől, Lamperth Mónikától egy levelet, amelyben tételesen le volt írva, hogy milyen módon szeretnék ezt a későbbiekben rendezni. Ezt követően utánanéztem az anyagoknak - egyébként újságban is megjelent az elmúlt napokban -, az Országgyűlés tavalyi 211. ülésnapján Lamperth Mónika azt mondta, hogy az említett 752 település az önkormányzatok számát tekintve több, mint ahányan most kapnak, de az összeget tekintve lényegesen kisebb...

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem