JAUERNIK ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

JAUERNIK ISTVÁN
JAUERNIK ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Az ajánlás 4. és 5. pontjaiban szereplő módosító indítványokról szeretnék véleményt mondani. Nem én nyújtottam be ezeket az indítványokat. Mind a két indítvány arról szól, hogy az e törvény által megállapított járandóság az önkormányzati hozzájárulás 100 százaléka legyen.
Szeretném elmondani, hogy nem támogatom ezeket a javaslatokat, és arra kérem képviselőtársaimat, hogy ők se támogassák. Nem azért, mert nem lenne jó, ha az önkormányzatok több pénzt kapnának, hiszen én is úgy gondolom, hogy az önkormányzatoknál jó helyen lenne a több pénz. Azért nem támogatom, mert a gázközművagyon rendezésével kapcsolatban az elmúlt tíz-tizenkét év alatt annyi sérelmet okoztunk az önkormányzatoknak, ami már éppen elég. Ennek a módosító indítványnak az elfogadásával újabb sérelmeket okoznánk, s nem azoknak az önkormányzatoknak, amelyek most a járandóságukat a hozzájárulásuk 100 százalékában kapnák meg, hanem azoknak, amelyek az 1993. évi törvény alapján az akkori törvényi szabályozás szerint nem kapták meg a 100 százalékot, hanem maximum 54 százalékát kapták meg, attól függően, hogy a beruházás mikor valósult meg.
(21.30)
Tehát nagyon helytelen lenne, ha most fölnyitnánk egy újabb fejezetét a gázközművagyon rendezésének. Úgy gondolom, hogy ha akkor és azóta már kétszer-háromszor módosításra került ez az egész ügy, az Alkotmánybíróságot megjárta vagy kétszer-háromszor - de lehet, hogy sokkal több indítvány is ott volt, ezt eddig nem kifogásolta -, ha tehát a '93. évi törvényt nem kifogásolta sem az Alkotmánybíróság, senki, akkor most ne nyissuk föl, mert ha most fölnyitjuk, és 100 százalékon biztosítunk járandóságot az önkormányzatoknak, akkor bizony fölnyílik ez a kérdés.
Éppen ezen indokok alapján én azt mondom, hogy ugyanúgy, ahogy az önkormányzatok járandóságait az előző négy törvényben valamilyen módon szabályoztuk, ezzel arányosan szabályozzuk a mostani járandóságukat is. Ennek pedig a legjobb útja az, ha úgy fogadjuk el a törvényt, ahogy a törvényjavaslatban elő van terjesztve.
Köszönöm szépen a figyelmüket.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem