IVANICS FERENC

Teljes szövegű keresés

IVANICS FERENC
IVANICS FERENC (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Úgy látszik, mégiscsak van valamilyen rendje a vitának, hiszen Lezsák képviselőtársam a 16. módosító indítványhoz kívánt hozzászólni, én magam a 17-eshez és aztán még az általam beadott 18., 19., 20., 21., 22., 23., 24., 25., 26., 28., 29. és a Göndör István által beadott 27., 30., 34. módosító indítványokhoz kívánok hozzászólni.
Mindig nagy öröm egy képviselő számára, ha a települések olyan forrásokat kaphatnak meg, amely egyébként jár nekik, de hosszú évek várakozása után hozzá is jutnak ehhez a pénzhez. Tulajdonképpen ketten ugyanolyan módosító indítványt adtunk be, Göndör István és jómagam: ez a 27. és 28. módosító indítvány, egy kis különbség van a két módosító indítvány között, hogy az övét támogatták, az én módosító indítványomat nem. (Göndör István: Más az összeg.) Azonban úgy gondolom, hogy ebben a helyzetben ez a módosító indítvány mindenképpen támogatható. Göndör István közben azt mondja, hogy más az összeg: a 6 millió 290 ezer 53 forint helyett ő 19 millió 970 ezer 701 forintot javasol, míg a 28. módosító indítványban én a 6 millió 290 ezer 53 forint helyett 19 millió 170 ezer 701-et javaslok. Van egy kis különbség. A különbség pedig a település javára számol. Amit mondani kívánok erről a módosító indítványról, az az, hogy tulajdonképpen mindegy, ki adja be, ha sikerül ezt az ügyet győzelemre vinni, azaz Vitnyéd önkormányzata megkapja azt a járandóságot, amely az elmúlt években valamilyen más helyeken lappangott.
Köszönöm szépen a minisztérium jelen lévő munkatársainak is - mind a Belügyminisztérium, mind az Igazságügyi Minisztérium munkatársainak -, hogy ezt a módosító indítványt támogatták. Arra kérem egyben az itt jelen lévő minisztériumi képviselőket, hogy vizsgálják meg, nézzék meg, hogy Fertőhomok önkormányzata milyen helyzetben van. Fertőhomok önkormányzat volt a gesztor a Fertőhomok-Hidegség-Hegykő-gázberuházás kapcsán, és akkor, 1995. januárjában, a települések megállapodtak egymással, hogy a gázberuházásokat felosztják a hozzájárulásuk mértékében. Ez azt jelenti pontosan, hogy Hegykő 48 százalék, Fertőhomok 40 százalék, Hidegség 12 százaléknyi részesedéssel bír a teljes egészből. Akkoriban a részvény-visszatérítés kapcsán az Interauditor céggel tárgyalásban álltak, és akkor az Interauditor elismerte, hogy a részvényfelosztás nem jó, de azt is mondta akkoriban, hogy ő ezen nem tud változtatni, nem tud korrigálni. Ami a dolog érdekességét és nehézségét adja, hogy 1995-ben a részvényeket minden település a megállapodásuk szerint kapta meg - ezt írja Horváth Attila, Fertőhomok polgármestere. Az érdekesség az, hogy a visszatérítésnél már Hidegség miért csak 1,3 millió forintot és Hegykő miért 14,6 millió forintot kap. Tehát itt valamiféle belső aránytalanság látható.
A módosító javaslataimmal azt szerettem volna elérni, hogy ezek az önkormányzatok megkapják az őket illető járandóságot. Úgy hiszem, nehéz munka áll mind a minisztériumi dolgozók, mind az Interauditor Kft. mögött, de látva azt a szándékot, hogy a helyzet megoldására szerződtek, a helyzet megoldása érdekli őket, bízom abban, hogy Fertőhomok és a társközségek önkormányzatai is megfelelő térítésben részesülnek.
A többi módosító indítványok között van, amelyik apró korrekciót jelent, van amelyik nagyobb tételt. Remélem, hogy akad befogadókészség arra, hogy ezek a települések is megkapják azt, ami őket illeti, amiről az imént már több képviselőtársam is nagyjából egybehangzóan szólt. Képviselőtársaimon még azokat is értem, akik a 2002-es választások előtt voltak képviselőtársaim, azaz Lamperth Mónikát, aki az akkori 20 milliárd forintot javasolta. Úgy hiszem, hogy ebbe a 20 milliárd forintba (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) mindenképpen belefér az, ami most a 10,2 milliárd forintos módosítást illeti. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem