ÉKES JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

ÉKES JÓZSEF
ÉKES JÓZSEF (MDF): Nagyon köszönöm, elnök úr. Még egyszer, ahogy Lezsák Sándor képviselőtársam is elmondta, én szeretném mindenképpen az igazságügyi tárcát kérni arra, és a parlament minden felelős kormányzati szervét, hogy a gázszolgáltatás körül kialakult helyzetet vizsgálják felül. Talán Keller államtitkár úrnak is lenne ebben szerepe. Hiszen, ahogy Lezsák Sándor is elmondta, például az én térségemben, Somló környékén is 28 településen '98 után lett a gázberuházás megvalósítva, és sajnos a tulajdon ott is egyszerűen átkerült a szolgáltatóhoz, amely nem is magyar kézben van - kezdjük ott talán a problémát.
Ugyanez vonatkozik a csatornázásokra Baranyában: ugye ma már többségi tulajdonlás alakult ki, de ott is állami pénzek és források lettek... Nagyon jól tudjuk: ahol az állam bizonyos beruházásokat támogat, ott általában tíz évig nem lehet értékesíteni a tulajdont. Tehát ebből a szempontból bizonyos fokú törvénysértések is történtek, és ebben én nem tudom elmarasztalni az önkormányzatokat, hiszen az önkormányzatok szorult helyzetbe kerültek. Megterveztették, beleölték a pénzt, az állampolgárok beleölték a pénzüket, és általában a tél megkezdése előtt kényszerültek abba a helyzetbe, hogy ha akarják a szolgáltatást, akarják a meleget, akarják a fűtést, akkor tessék azt a vagyont átadni a szolgáltatónak. Ez a helytelen lépés.
Ezért is óvnám a kormányt a további privatizáció esetében az ilyen jellegű privatizáció megnyitásától, mert ez sajnos maga után von rengeteg törvénytelenséget, amit hogy ne maradjon rossz helyzetben az önkormányzat, az ott élő lakosság, a mindenkori későbbi kormánynak kell a saját költségvetéséből valamilyen úton-módon rendeznie.
Tehát ennek egyszer s mind gátat kellene szabni és gátat kellene vetni annak, hogy az ilyen jelenségek Magyarországon előfordulhassanak, hiszen - ahogy mondtam az előbb is - az önkormányzatok kiszolgáltatottá váltak, és a lakosság is kiszolgáltatottá vált. Innentől kezdve tulajdonképpen a mindenkori szolgáltató (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) saját kénye-kedve szerint próbál meg eljárni ebben a kérdésben. (Taps az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem