GŐGÖS ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

GŐGÖS ZOLTÁN
GŐGÖS ZOLTÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Magyarországon a becslések szerint 100 millió liter hamis bort állítanak elő. Ez a hazai bormennyiség 20 százaléka. Az ilyen, bornak nehezen nevezhető anyag piaci jelenléte súlyosan érinti a bortermelőket. Emlékezzünk vissza az ausztriai borbotrányra! Szomszédunk hosszú évek alatt tudta kiheverni azt a sokkot, amelyet a fagyállóból készített borok piaci megjelenése okozott. A bortermelőket ért kár mellett a nehézfémekkel telített hamis bor fogyasztása súlyosan egészségkárosító hatású is; nem is beszélve az elmaradt adóbevételekről.
A hamisítók ötletei kifogyhatatlanok. Ösztönzi őket a literenként elérhető 60-80 forint haszon, ami vetekszik az olajhamisítás nyereségtartalmával. Az ilyen nagy tételű előállítás jól szervezett tevékenységre utal, és egyes vélemények szerint a hamisítók a feleslegessé vált olajtároló és -szállító kapacitást használják erre a célra. A cukor azonban ehhez a tevékenységhez nélkülözhetetlen anyag. A cukor nagybani beszerzésének szigorúbb nyomon követése számottevően csökkenthetné a piacra kerülő hamis bor mennyiségét. A megszigorított ellenőrzés a jelenlegi bor-előállítási szabályokkal együtt azonnal tetten érné, hogy ki az, aki a cukrot borainak minőségjavítására, és ki az, aki hamis bor gyártására használja. A szabvány ugyanis pontosan tartalmazza, hogy száz literenként három kilogramm cukor használható minőségjavításra. Az Európai Unió ezt is csak a napsütésben szegény északi területein engedélyezi.
Kérdezem a miniszter urat, tervezik-e a cukor nagy tételű vásárlásának szigorúbb nyomon követését.
Várom a miniszter úr válaszát. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem