DR. BÁRÁNDY PÉTER

Teljes szövegű keresés

DR. BÁRÁNDY PÉTER
DR. BÁRÁNDY PÉTER igazságügy-miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Azzal kell kezdenem, hogy a mai napon a második kérdést, interpellációt kapom ugyanabban a tárgykörben. (Közbeszólás a Fidesz soriból: Egyikre se válaszoltál!) Ha egy bizonyos retorikát használnék, akkor ezt példátlan és összehangolt politikai támadásként ítélhetném meg (Derültség és taps a kormánypártok soraiban. - Közbeszólások a Fidesz soraiból.), ugyanazon a módon és ugyanazon a címen, ahogy ezt önök teszik akkor, ha egy interpellálható ember kétszer kap ugyanolyan kérdést azonos napon.
Most is csak azt mondhatom egyébként, hogy az Országgyűlés és annak két képviselője a jelenlegi Házszabálynak, a jelenlegi alkotmányos rendelkezéseknek, a jelenlegi törvényeknek megfelelően járt el. A választ is e szabályoknak megfelelően nem fogadták el, ez szívük joga. Egyébként a veszély, ha az igazságszolgáltatás döntéseit minősítik - elsődlegesen természetesen, és ez az én megelőző nyilatkozataimból is így tükröződött -, nem ott vetődik föl, ha az Országgyűlésen belül e törvény adta joggal élve kérdéseket, interpellációkat tesznek föl, hanem akkor, amikor a végrehajtó hatalom tagjai minősítenek ilyen döntéseket. Ez pedig legjobb emlékezetem szerint e kormány tagjai részéről nem történt meg, és úgy gondolom, hogy ilyen nem is történik a jövőben.
Persze, el lehet gondolkodni azon, hogy a legfőbb ügyész szabaduljon az interpellálhatóság kényszerétől. Van egy másik alkotmányos megoldás. Én azt gondolom, hogy amennyiben önök ezt támogatják - mert támogatniuk kellene egy ilyen változtatást, mert kétharmados törvény kell hozzá -, én nem zárkózom el attól, hogy megszabaduljon az ügyész úr ettől a kényszertől. Persze, ennek van egy kis ára, gondolom, ez önöket megnyugtatná, akkor a kormány vagy az igazságügy-miniszter alá kell rendelni az legfőbb ügyészt. Én állok elébe, ezt meg lehet tenni. (Derültség és közbeszólások a kormánypártok soraiban.)
Az interpellációról alkotott véleményem ez. Kérem képviselő urat, hogy tegye megfontolás tárgyává ennek a válasznak az elfogadását. (Derültség és taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem